Egy ukrán lap szerint Orbánra utalt Zelenszkij, egy olyan politikusról szólva, aki kételkedik a bucsai vérengzés valódiságában

2022. április 9. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktorra célozhatott az ukrán elnök, amikor a Bildnek adott interjújában egy meg nem nevezett EU-s tagország kormányfőjéről beszélt, aki arra kért külön bizonyítékot, hogy a bucsai vérengzés nem megrendezett jelenet – közölte a Jevropejszka Pravda. Az ukrán lap több, de meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy Zelenszkij Orbán Viktorra utalhatott. Igaz, a cikk címe sokkal biztosabb értesülést sejtet, kijelentésként közölve, hogy „Orbán szerint a bucsai vérengzés megrendezett jelenet lehetett”.

A Jevropejszka Pravda címlapja, az Orbán Viktort érintő cikkel – Forrás: Jevropejszka Pravda
A Jevropejszka Pravda címlapja, az Orbán Viktort érintő cikkel – Forrás: Jevropejszka Pravda

Az egyébként korrektnek, megbízhatónak tartott, és jó külügyi forrásokkal bíró lap értesülést átvette az Unian hírügynökség is.

Ugyanakkor a Jevropejszka Pravda elsimerte, hogy nem derült ki, milyen csatornán keresztül és kinek jelezte a kétségét magyar kormányfő. Az bizonyos, hogy nem hivatalos megkeresésről van szó, és az is, hogy Orbán és Zelenszkij nem beszéltek egymással.

Orbán elítéli a Bucsában történteket

Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján a bucsai helyzettel kapcsolatban kijelentette: „Magyarország ennek az álláspontnak a részese. Az összes atrocitásról pedig azt gondolom, hogy mindegyiket ki kell vizsgálni, (...) akárhogyan is, a civileket mindenképpen meg kell védeni, a civilekkel szembeni bántalmazást a leghatározottabban el kell ítélni, és az ilyen eseteket pedig ki kell vizsgálni. Független és pártatlan vizsgálatot akarunk.” Szombaton Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pedig azt mondta: „Magyarország mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, melynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit”. Havasi szerint Orbán Viktor a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón is világosan fogalmazott, ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió.

Az ukrajnai sajtóban megjelent hír Orbán kétségével kapcsolatban így elsősorban annak az újabb jele, hogy mennyire mélyponton van a magyar-ukrán kapcsolat, amely már a V4-ek együttműködésére és rányomta a bélyegét:

A lengyel kormánypárt elnöke, a Jog és Igazságosságot (PiS) vezető Jaroslaw Kaczynski nemrég kijelentette, hogy ha Orbán nem látja, mi történt Bucsában, akkor szemészhez kellene mennie. Mivel a magyar kormányfő nyilvánosan nem beszélt arról, mit gondol a bucsai vérengzésről, lengyel politikai szövetségesének kritikus kijelentése elég fura volt, kicsit lógott a levegőben anélkül, hogy kiderülne, mire reagál ezzel Kaczynski. Most viszont új értelmet nyerhet ez a nyilatkozat, és erősítheti a Jevropejszka Pravda feltételezését, hogy Zelenszkij valóban Orbánra utalhatott az interjúban.

A V4-ek vezetői közül Orbán maradt az egyetlen kormányfő, aki még nem látogatott el az Oroszország által indított háborúval sújtott Ukrajnába. Korábban a cseh és a lengyel ls a szlovén kormányfő járt Kijevben, pénteken pedig az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt a szlovák kormányfő, Eduard Heger utazott Bucsába, majd Kijevbe, hogy Zelenszkijjel találkozzanak.

Orbán nem csak, hogy nem találokzott Zelenszkijjel, de a Fidesz kétharmados győzelmét hozó vasárnapi parlamenti választás után tartott beszédében arról szólt, hogy olyan ellenzéket győzött le, amely mellé „Brüsszel” mellett az ukrán elnök is beállt.

A magyar kormány folyamatosan visszautasítja a sértőnek tartott kijevi kijelentéseket, amelyek többek között arról szólnak, hogy Orbán az orosz elnöknek tesz szívességet azzal, hogy nem áll ki határozottan Ukrajna mellett, és nyilatkozatokban elutasítja az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését az energiahordozók importjára, ahogyan azt is, hogy Magyarország területén át fegyverszállítmány jusson Ukrajnába.

A kormány szerint ez a módja annak, hogy kívül maradjon a háborún, miközben minden segítséget kész megadni a Magyarországra érkező ukrajnai menekülteknek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!