Már átlépte a lengyel-ukrán határt az a vonat, amellyel a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök utazik Kijevbe

2022. március 15. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már átlépte a lengyel-ukrán határt az a vonat, amellyel Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök utazik Kijevbe, hogy ott találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A vonat délelőtt 9 óra előtt indult el Lengyelországból.

A látogatás célja, hogy „megerősítsék az Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége iránt, valamint hogy széles körű támogatási csomagot nyújtsanak az ukrán állam és ukrán nép számára”. Az utat Charles Michel európai tanácsi elnökkel és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel egyetértésben szervezték meg. A nemzetközi közösséget az ENSZ-en keresztül tájékoztatták a delegáció kijevi látogatásáról.

„Ilyen időkben kötelességünk ott lenni, ahol a történelmet írják; mert ez nem rólunk szól, hanem gyerekeink jövőjéről, akik megérdemlik, hogy egy zsarnokságtól mentes világban éljenek” – írta Morawiecki keddi Facebook-bejegyzésében.
Morawiecki azt közölte, hogy ő és a többi kormányfő azért megy Kijevbe, hogy kifejezzék szolidaritásukat az ukránokkal, és elítéljék Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni agresszióját.

Arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik az ukrán fővárosba lengyel, cseh és szlovén kollégájával, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta: „A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!