Havasi: Orbán Viktor elítéli a bucsai tömegmészárlást, támogatja a nemzetközi vizsgálatot

2022. április 9. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök elítéli a bucsai tömegmészárlást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton. Magyarország mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, melynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit – közölte.

Havasi szerint Orbán Viktor a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón is világosan fogalmazott, ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió. „Ez az Európai Uniónak a közös álláspontja, és Magyarország ennek az álláspontnak a részese. Az összes atrocitásról pedig azt gondolom, hogy mindegyiket ki kell vizsgálni, (...) akárhogyan is, a civileket mindenképpen meg kell védeni, a civilekkel szembeni bántalmazást a leghatározottabban el kell ítélni, és az ilyen eseteket pedig ki kell vizsgálni. Független és pártatlan vizsgálatot akarunk” – idézte fel Orbán szavait Havasi.

Jaroslaw Kaczyński, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog is Igazságosság (PiS) elnöke pénteken egy interjúban kritizálta Orbánt, amiért szerinte nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az ukrajnai Bucsában elkövetett gyilkosságok miatt. „Be kell vallanom, hogy mindez rendkívül szomorú. Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja azt, ami Bucsában történt, akkor azt tanácsolnám neki, hogy keressen fel egy szemészt” – fogalmazott. Kaczyński a pénteki interjújában azt is elmondta: „nem fogunk tudni úgy együttműködni, mint korábban, ha ez így folytatódik”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!