Folyik a bucsai vérengzés áldozatainak azonosítása, miközben az oroszok Donbaszra koncentrálnak – a háború negyvenegyedik napja képekben

2022. április 5. – 21:40

frissítve

Folyik a bucsai vérengzés áldozatainak azonosítása, miközben az oroszok Donbaszra koncentrálnak – a háború negyvenegyedik napja képekben
Egy férfi gyászolja barátját, akit a helyi lakosok szerint orosz katonák végeztek ki Bucsában – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mariupol és Bucsa után újabb ukrán település, Borogyanka neve fog végleg beíródni a történelemkönyvekbe. A hírek szerint a Kijevtől északnyugatra fekvő kisvárosban még magasabb lehet a civil áldozatok száma, mint Bucsában, ahol a polgármester 300 körülire becsülte a lelőtt civilek számát. A Bucsában készült fotók és videók az egész világot elborzasztották, ami után a Nyugat szinte egyként vádolta háborús bűnök elkövetésével Oroszországot.

„Már vannak olyan információk, amelyek szerint az áldozatok száma még magasabb lehet Borogyankában és néhány más felszabadított városban. Kijev, Csernyihiv és Szumi régió számos falujában a megszállók olyan dolgokat tettek, amilyeneket a helyiek még a 80 évvel ezelőtti náci megszállás idején sem láttak. A megszállók ezért mindenképpen felelősséget fognak viselni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A Bororgyankában készült legutóbbi felvételek alapján a város szinte teljesen megsemmisült a háborúban. A videókon látható teljes és totális pusztítás csak az ostromlott Mariupol városához hasonlítható. Egész városrészek váltak romhalmazzá. A törmelékkel teli utakat kiégett katonai járművek szegélyezik. Borogyanka főútja mentén minden egyes épületet találat ért.

Fotó: Javier Soriano / AFP
Fotó: Javier Soriano / AFP

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédet mond, mielőtt Zelenszkij videótelefonon bejelentkezik a spanyol parlament április 5-i ülésén.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Helyi lakosok élelmiszersegélyt visznek a szétlőtt Borogyankában.

Legalább 1480 civil meghalt és legalább 2195 megsebesült Ukrajnában, de a tényleges áldozatok száma jóval magasabb lehet, állítja az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese, Rosemary DiCarlo. Szerinte a háborús civil áldozatok száma megkétszereződött azóta, hogy legutóbb március 17-én tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot.

„Az ukrán városokat továbbra is kíméletlenül, gyakran válogatás nélkül bombázzák nehéz tüzérségi és légi bombázások. És emberek százezrei, köztük gyerekek, idősek és fogyatékkal élők, továbbra is csapdába esnek a bekerített területeken, rémálomszerű körülmények között”, mondta.

Szerinte az ENSZ március 30-ig hét újságíró meggyilkolását is regisztrálta.

Fotó: Anshuman Poyrekar / Hindustan Times / Getty Images
Fotó: Anshuman Poyrekar / Hindustan Times / Getty Images

Utcai művészek a bucsai mészárlásról festenek képeket Mumbaiban.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament elnöke is csatlakozott azon orosz vezetők táborához, akik hamis provokációnak, megrendezett színjátéknak tartják a Bucsa utcáin tucatszámra heverő holttestekről készült képeket.

Ugyanakkor hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról, melyek szerint hetek óta heverhettek Bucsa utcáin a civil holttestek, a várost viszont csak néhány napja foglalták vissza az ukrán erők a visszavonuló oroszoktól.

Fotó: Alexei Alexandrov / AP / MTI
Fotó: Alexei Alexandrov / AP / MTI

A lebombázott mariupoli színház üszkös lépcsőháza.

Visszafordították a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának Mariupol felé tartó buszait – közölte kedden Irina Verescsuk, az ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) három buszát állították meg az oroszok Manhusnál, a bizottság kilenc munkatársát pedig elfogták. A CNN-nek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság egyik sajtóreferense azt nyilatkozta, hogy a buszok múlt szombaton indultak útnak Zaporizzsjából Mariupolba.

Irina Verescsuk a Telegramon közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy az orosz erők senkit nem engednek Mariupolba, a hétfő esti tárgyalások után visszafordították a Nemzetközi Bizottság buszait Zaporizzsjába. Verescsuk elmondta, hogy kedden tovább folytatják a humanitárius mentőakciókat, a Nemzetközi Vöröskereszt hét autóbuszból álló konvoja már úton van Manhusból a közeli Berdgyanszkba.

Fotó: State Emergency Service / Reuters
Fotó: State Emergency Service / Reuters

Az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat tagjai lőszereket gyűjtenek az oroszok kivonulása után az ukrajnai Bucsában.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában legalább 350-400 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után, az áldozatok pontos száma még nem ismert.

Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency / AFP

Dnyipro felől érkező menekültek az odesszai vasútállomáson.

Dnyipro egy olyan város, amely összeköti a nyugat- és kelet-ukrajnai vasútvonalakat, Zaporizzsja és Donbasz felől itt szállnak át a nyugatra tartó vonalra.

Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Igor Litvinyenkót a barátai temetik el a ház kertjében, ahol az oroszok agyonlőtték.

Lengyelország készen áll, hogy nemzetközi együttműködés keretében még ezen a héten elküldje nyomozóit Ukrajnába, a Kijev melletti Bucsában történt vérengzés helyszínére – közölte kedden a lengyel közszolgálati rádióban Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az MTI híre szerint a diplomata felidézte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállításának fontosságáról beszélt, amely az Ukrajna orosz megtámadása során elkövetett „népirtás” körülményeivel foglalkozna.

A vizsgálat hatékonysága érdekében minél gyorsabb bizonyítási eljárás szükséges, hiszen a nyomok nagyon gyorsan megsemmisülhetnek, ami megnehezítené például az elkövetők azonosítását és megbüntetését – mondta el Jablonski. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy ügyészekből, orvosokból, kriminológusokból álló nemzetközi csoportok utazzanak Ukrajnába a bűntettek helyszínére.

Fotó: Spencer Platt / Getty Images
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Volodimir Zelenszkij kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt szólalt fel, ahol megölt és megcsonkított civilekről, nők megerőszakolásáról beszélt, és háborús bűnök miatt állítaná bíróság elé az oroszokat. Emlékeztette a tanácsot, hogy az ENSZ legelső chartája az, hogy „fenntartsa a békét, és gondoskodjon a béke betartásáról”.

Arról is beszélt, szerinte már mindenki tudja, Oroszország ezekre a vádakra hogy fog reagálni: mindenki mást fognak hibáztatni. Ezután azt mondta, háborús bűnök miatt állítsák bíróság elé az orosz hadsereg tagjait és azokat, akik a parancsokat adják nekik. Úgy, mint ahogy a második világháború után a nácikat is bíróság elé állították a nürnbergi perekben. Zelenszkij beszédéről itt írtunk bővebben.

Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP

Kilőtt orosz harckocsi Bucsában.

Az ukrán külügyminiszter szerint „az a horror, amit Bucsában láttunk, az csak a jéghegy csúcsa azon bűntettek között, amelyeket az orosz hadsereg elkövetett” Ukrajnában.

Németország és Franciaország is orosz diplomatákat utasít ki a bucsai mészárlás miatt: a német kormány 40 diplomatát utasított ki hétfő este, órákkal később pedig a francia külügyminiszter is bejelentette, 35 orosz diplomatának kell távoznia Franciaországból.

Fotó: Bulent Kilic / AFP
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Mariupoli menekült egy ideiglenes táborban Zaporizzsjában.

Az ukrán csapatok továbbra is tartják Mariupolt is, és valószínűleg súlyos veszteségeket okoznak az oroszoknak, ám az orosz csapatok egy jelentős része a kelet-ukrajnai Szlovjanszk elleni offenzívára készül, hogy folytathassák előrenyomulásukat a kelet-ukrajnai térség felé, ahol várhatóan összevonják őket a már most is a Donbaszban lévő csapatokkal.

Kapcsolódó