Zelenszkij az ENSZ-nek: Az oroszok tettei nem különböznek az Iszlám Állam terrorcselekményeitől

2022. április 5. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tegnap tértem haza Bucsa városából, amelyet nemrég szabadítottak fel az orosz csapatoktól. Nincs olyan bűncselekmény, amit ne követnének el. Az orosz katonaság mindenkit megkeresett és célzottan megölt, aki a hazánkat szolgálta” – mondta Volodimir Zelenszkij kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt. Az ukrán elnök szerint „lelőttek és megöltek nőket a házuk előtt, egész családokat öltek meg, felnőtteket és gyerekeket, és megpróbálták elégetni a holttesteket”.

Hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról, melyek szerint hetek óta heverhettek Bucsa utcáin a civil holttestek, a várost viszont csak néhány napja foglalták vissza az ukrán erők a visszavonuló oroszoktól.

Zelenszkij szerint az orosz csapatok tettei „nem különböznek más terroristákétól, például az Iszlám Államétól”, akik el akarják pusztítani az etnikai és vallási sokszínűséget, majd háborúkat szítanak, és minél több civilt akarnak megölni.

Ezután azt is mondta, ő az oroszok áldozatainak nevében szólal fel: „Néhányukat az utcán lőtték le, másokat a kutakba dobtak, hogy meghaljanak. Ők szenvednek. Megölték őket a lakásaikban, a házakat gránátokkal felrobbantották. A civileket tankok zúzták össze, csak úgy kedvtelésből, miközben az autójukban ültek az út közepén. Végtagokat vágtak le, elvágták a torkukat. A nőket megerőszakolták és megölték a gyermekeik szeme láttára. A nyelvüket csak azért tépték ki, mert az agresszorok nem akartak hallani róluk”. Zelenszkij szerint a világnak látnia kell, mit tettek az orosz erők Ukrajna más megszállt városaiban és régióiban.

Ezután azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának címezve: „A földrajzi helyszín lehet más, de a kegyetlenség ugyanaz. A bűncselekmények ugyanazok, és a felelősségre vonásnak elkerülhetetlennek kell lennie”. Ezután arra emlékeztette a tanácsot, hogy az ENSZ legelső chartája az, hogy „fenntartsa a békét és gondoskodjon a béke betartásáról”, miközben Oroszország Ukrajnában „a második világháború vége óta nem látott legszörnyűbb háborús bűnöket” követi el, óvóhelyeket robbantanak fel, ahol civilek rejtőznek.

Az ukrán elnök szerint „Oroszország már több százezer állampolgárunkat deportálta az országukba. Több mint kétezer gyereket raboltak el. Oroszország néma rabszolgává akarja tenni Ukrajnát. Az orosz katonaság nyíltan fosztogatja a városokat és falvakat, amelyeket elfoglaltak. Mindent ellopnak, kezdve az élelmiszerekkel és a fülbevalókkal. Arany fülbevalókat, amelyeket kihúznak, és amiket vér borít”.

Zelenszkij szerint már mindenki tudja, Oroszország ezekre a vádakra hogy fog reagálni: „Mindenkit hibáztatni fognak, csak hogy igazolják a saját tetteiket. Még azt is mondják majd minden részlet megrendezett. De ez 2022. Most már meggyőző bizonyítékunk van. Vannak műholdfelvételek”.

Ezután azt mondta, háborús bűnök miatt állítsák bíróság elé az orosz hadsereg tagjait és azokat, akik a parancsokat adják nekik. Úgy, mint második világháború után a nácikat is bíróság elé állították a nürnbergi perekben. Arra is felszólította őket, hogy zárják ki Oroszországot vagy oszlassák fel magukat. (CNN, Guardian, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!