Az ENSZ-főtitkár is vizsgálatot sürget Bucsában

2022. április 3. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mélységesen megdöbbentettek a képek a Bucsában meggyilkolt civilekről” – reagált António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében a Kijevhez közeli városban az utcán heverő holttestekről készült képekre. „Létfontosságú, hogy független vizsgálat hatékony felelősségre vonáshoz vezessen”.

Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakosukat ölték meg az oroszok, akik tagadták, hogy bármilyen atrocitást elkövettek volna a civilek ellen. Sorra ítélték el a történteket a külföldi politikusok, a korábbi reakciókat itt gyűjtöttük össze.

Olaf Scholz német kancellár a Bucsában az utcán fekvő holttesteket mutató képekről azt mondta, hogy „szörnyűek és borzasztóak”, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni. Scholz azt követelte, hogy nemzetközi szervezeteket, köztük a Vöröskeresztet engedjék be az érintett területekre.

Mario Draghi olasz miniszterelnök szerint a Bucsában és más, az ukrán hadsereg által felszabadított területeken elkövetett bűncselekményekről készült képek megdöbbentőek. „A fegyvertelen civilek lemészárlásának kegyetlensége ijesztő és tarthatatlan” – állt közleményében. Draghi szerint az orosz hatóságoknak azonnal véget kell vetniük a civilek elleni erőszaknak.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő elborzadt, fájdalmat és felháborodást érzett, miután látta a Bucsában készült képeket. „Az elkövetett háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül” – írta a Twitterén, és teljes szolidaritásáról biztosította az ukrán népet. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!