Sorban ítélik el a bucsai mészárlást a nyugati politikusok, független nyomozás indítását sürgetik

2022. április 3. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kijev közelében felszabadított faluból, Bucsából hozzánk eljutó képek elviselhetetlenek. Az utcákon több száz, gyáván lemészárolt civil fekszik. Részvétem az áldozatoknak, együtt érzek az ukránokkal. Az orosz vezetésnek felelnie kell ezekért a bűntettekért”

– írja Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter azt mondta, hogy ha kiderül, hogy az oroszok valóban háborús bűncselekményeket követtek el, akkor a felelősöket el kell ítélni. Addig viszont fent kell tartani a lehető legszigorúbb szankciókat és gazdasági elrettentő eszközöket Oroszország ellen.

Ahogy korábban írtuk, az ukránok visszafoglalták a Kijev közelében található Bucsát, ahol lemészárolt civileket találtak az utcán.

Robert Habeck német alkancellár azt mondta, hogy a szörnyű háborús bűntettek nem maradhatnak megválaszolatlanul, és szerinte újabb szankciókat kell bevetni Oroszország ellen. Olaf Sholz kancellár hasonlóan reagált az MTI szerint, és így tett Annalena Baerbock német külügyminiszter is.

Liz Truss brit külügyminiszter szerint egyre több bizonyíték vall arra, hogy az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg „elborzasztó cselekményeket” hajtott végre ukrajnai településeken, ezért háborús bűncselekményekként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola azt mondta, hogy a Bucsából érkező képek „Putyin háborús bűneinek hideg valóságát mutatják be”.

„Ez egy olyan mértékű, civilek ellen elkövetett brutalitás, amit évtizedek óta nem látunk Európában. Borzalmas és teljesen elfogadhatatlan, hogy civileket támadnak és gyilkolnak meg. Ez csak megerősíti annak fontosságát, hogy véget kell vetni ennek a háborúnak”

– mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, aki támogatna egy nemzetközi, független nyomozást az ügyben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter „gyomrosként” írta le a Bucsából érkező képeket és beszámolókat.

„Nem szokhatjuk meg az ilyeneket, nem válhat ez az új normává”

– mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!