Ukrajna magyarországi nagykövete: Logikusabb lenne nem az ukrán elnököt felszólítgatni, hanem Putyint, hogy fejezze be a háborút

2022. április 1. – 20:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának a vendége, ahol a háború állásáról, a Magyarországtól elvárt segítségről is beszélt, és reagált a kormányzat támadásaira, és vádjaira is.

Nepopnak nincs kétsége afelől, hogy Ukrajna lesz a háború győztese, de hogy milyen áron, az attól függ, hogy meghallják-e a segítségkérésüket. Azt mondta, számolják a napokat, és minden nap emberéletekbe kerül, ahhoz pedig hogy megvédjék magukat, és minél hamarabb vége lehessen a háborúnak harci eszközökre van szükségük. Magyarországtól is, ahogy a többi NATO-tagországtól is ezt várják. Hozzátette, hogy hálásak a kormány, az ellenzék, az egész társadalom segítségéért, de a háború befejezéséhez ez nem lesz elég.

„Nagyon fontos a humanitárius segítség, de a tankok ellen fegyver kell”

mondta Nepop, és hozzátette, ezt a magyarok '56 után pontosan tudják. AZt mondja, többször hallotta azt a mondást itt, hogy egy jó szomszéd fontosabb lehet, mint egy távoli rokon,

„és mi Magyarországtól többet várunk.”

Azt mondja, nem tudja megérteni azt az álláspontot, hogy Magyarországot bele akarják sodorni a háborúba, ez nem így van. Ezt a háborút Putyin kezdte, nem Ukrajna. És ha az ukránok nem harcolnak, akkor nem lesz béke, hanem bekebelezik Ukrajnát, és azok az orosz tankok Magyarország határainál lesznek.

Arra is reagált, hogy egyesek szerint Ukrajna magyar katonákat akar a frontra küldeni harcolni, de ez sem igaz, „egyszer sem kértünk ilyet és nem is kérünk”, mondta, csak abban kérik a segítséget, hogy az ukrán katonák tudjanak mivel harcolni.

Zelenszkij elnök beszéde után a magyar kormány arról kezdett beszélni, hogy az ukrán elnök bele akar avatkozni a választásokba. „Sem szándék, sem a cselekedet nincs, amit beavatkozásként lehetne értékelni” – mondta Nepop, és hozzátette, hogy ők abból indulnak ki, hogy a választás Magyarország belügye, azon a magyar emberek döntenek. Ukrajna magyarországi nagykövete szerint Putyin indított háborút, ami 37. napja tart, ők állandó támadás alatt állnak, ezért kérnek állandó segítséget.

„Logikusabb lenne nem az ukrán elnököt felszólítani, hogy bármit is tegyen, hanem Putyint és az orosz nagyköveteket, hogy Putyin fejezze be a háborút”

– mondta. Korábban egyébként Budai Gyula beszélt arról, hogy Nepop egy korábbi nyilatkozatával „beszállt a magyar választási kampányba”, erre most a nagykövet azt mondta, ő Budait is arra kérte, hogy az orosz nagykövethez is forduljon, és kérje, hogy fejezze be a háborút.

„De ez nem volt annyira fontos”

– teszi hozzá.

A kormányzati vádakra, miszerint az ellenzék „lepaktált” az ukránokkal, megegyeztek a baloldallal, hogy azonnal beléptetnék az országot a háborúba, fegyvereket szállítanának, Nepop azt mondta, semmiféle ilyen megállapodás nincs.

A nagykövet szerint az egész háború nem csak róluk, hanem a magyarok biztonságáról is szól, hiszen ha ők ott megállítják az oroszokat, akkor senki nem fog belekeveredni ebbe a háborúba.

A nagykövet arról is beszélt, hogy vannak kárpátaljai magyarok az ukrán hadseregben, akik harcolnak, és szerinte nem az lenne a fontos, hogy arról beszéljünk, hogy majd az oroszok emlékezni fognak arra, hogy magyaroktól szállított fegyvereket is használtak a háborúban, hanem sokkal fontosabb, hogy ez a magyar származású ukrán katona emlékezzen rá, hogy azért maradt életben, és azért maradt meg Ukrajna és Kárpátalja, mert Magyarország segített.

Ukrajna magyarországi nagykövetének, Ljubov Nepopnak március elején volt egy erősebb nyilatkozata, amikor számon kérte a magyar kormányon, hogy nem áll ki határozottan az orosz agresszió ellen, és úgy fogalmazott, hogy „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – utalva Orbán szövegére, amivel először reagált arra, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Ezután Budai Gyula fideszes képviselő méltatlannak nevezte a nagykövet szavait, szerinte a nagykövet ezzel „beszállt a magyar választási kampányba”, majd Ljubov Nepop a HVG-nek küldött cikkében válaszolt a vádakra, és itt úgy fogalmazott „gondoljanak bele abba, milyen volt a magyaroknak, amikor 1956-ban senki nem hallotta meg a segélykérésüket. Vajon önök nagyon diplomatikusak voltak, amikor felszólították a Nyugatot, hogy segítsenek szembe szállni az orosz tankokkal?”

Ezután egy hete körülbelül a józsefvárosi újságnak nyilatkozott, ahol nyomatékosította, hogy nem szeretnének moszkvai gyarmat lenni, nem akarják, hogy az ukrán-magyar határ magyar-orosz határrá változzon. Nem akarják, hogy a jelenlegi ukrán területről Magyarországot fenyegessék. „A be nem avatkozásra törekvést Moszkva nem bölcsességként értékeli, hanem gyengeségként. És Oroszország megtámadja azokat, akiket gyengének tart” – mondta.

Nepop egyébként elismeri, hogy Magyarországnak joga van olyan döntéseket hozni, amelyek leginkább megfelelnek az érdekeinek, ám Ukrajnának is jogában áll elmondani, hogyan látják ezeket a döntéseket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!