Ukrán nagykövet: Önöket egyelőre még nem bombázza Putyin

2022. március 7. – 22:47

frissítve

Ukrán nagykövet: Önöket egyelőre még nem bombázza Putyin
Ljubov Vaszilivna Nepop, Ukrajna nagykövete a Sándor-palotában, miután átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek 2016. június 13-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna budapesti nagykövete számon kérte a magyar kormányon, hogy nem áll ki határozottan az orosz agresszió ellen és Ukrajna mellett. Budai Gyula fideszes képviselő méltatlannak nevezte a nagykövet szavait, szerinte a nagykövet ezzel „beszállt a magyar választási kampányba”. Ljubov Nepop a HVG-nek küldött cikkében válaszolt a vádakra.

A nagykövet szerint ugyanazzal a felszólítással éltek minden európai uniós és NATO-partnerükhöz, Magyarországon ezt az ország belügyeibe való beavatkozási kísérletként állították be, hamis vádakat fogalmaztak meg, az ország méltóságáról beszélve. Ljubov Nepop hosszan sorolja, hogy az orosz hadsereg

  • elfoglalja a városokat,
  • megsemmisíti a polgári infrastruktúrát,
  • több mint egymillió ukránt hazája elhagyására kényszerített,
  • a támadás alatt álló városokban maradtakat túszokként kezeli,
  • tűz alatt tartja a humanitárius folyosókat,
  • azzal, hogy ilyen útvonalakat csak Oroszország felé nyit, el akarja rabolni azokat az ukránokat, akiket nem gyilkolt le,
  • elfoglalta a csernobili atomerőművet,
  • katonai akció és lövöldözés közepette bevette Európa legnagyobb atomerőművét,
  • gyilkolja a hazájukat védő ukrán katonákat és
  • gyilkolja a békés polgárokat, beleértve a gyerekeket is.

A szankciókkal kapcsolatban Ljubov Nepop megjegyzi, hogy hiába feltételezte mindenki, hogy azok lehetősége önmagában visszatartja Putyint, nem tartotta vissza. „Legyen világos, tétlenül várni, önként befeküdni a koporsóba, hogy a háború hamarabb véget érjen, nem szándékozunk” – mondja.

„Gondoljanak bele abba, milyen volt a magyaroknak, amikor 1956-ban senki nem hallotta meg a segélykérésüket. Vajon önök nagyon diplomatikusak voltak, amikor felszólították a Nyugatot, hogy segítsenek szembeszállni az orosz tankokkal?”

Mivel a háború tovább tart, Nepop szerint Ukrajna újra és újra fel fogja szólítani Magyarországot is, hogy nyújtson több támogatást. Abban nem kételkedik, hogy Ukrajna győzni fog, de hogy ez milyen gyorsan és milyen áron fog bekövetkezni, attól függ, hogy meghallják-e őket és nyújtanak-e konkrét segítséget partnereik.

Nepop elismeri, hogy Magyarországnak joga van olyan döntéseket hozni, amelyek leginkább megfelelnek az érdekeinek, ám Ukrajnának is jogában áll elmondani, hogyan látják ezeket a döntéseket. „Jogunkban áll és kötelességünk is elmondani önöknek, hogy mivel fenyeget nemcsak ránk, hanem önökre nézve is, ha nem tudjuk Putyint megállítani” – mondja a nagykövet.

„Putyin a NATO keleti tagországainak demilitarizálását is célul tűzte, amit ma Ukrajnától is követel. Ezeknek a követeléseinek a mi országunkban már bombázással igyekszik érvényt szerezni.

Önöket – egyelőre – még nem bombázza.

Ha mi elbukunk, az orosz hadsereg nem ezer kilométerekre lesz önöktől, hanem itt a szomszédban.”

„Csak úgy védhetik meg magukat és maradhatnak ki a háborúból, ha segítik Ukrajnát.”

Nepop azt kéri Magyarországtól, hogy felejtse el a diplomatikusság hiányára hivatkozó sértődést, ahogy ők is elfelejtik azokat a kemény szavakat, amiket időnként hozzájuk intéznek, ezek helyett most inkább a kölcsönös őszinteségre és valós együttműködésre van szükség, csak így lehet megállítani az agresszort.

Az interjú végén Ljubov Nepop visszautal Budai Gyulára, aki nyilvánosan felszólította Ukrajna magyarországi nagykövetét, és azt mondja az államtitkárral kapcsolatban:

„Azt hiszem, hogy illendő lenne ugyanígy, nyilvánosan és keményen felszólítani az orosz nagykövetet is, hogy az országa fejezze be a háborút Ukrajna ellen. Vagy ez a kérésem is méltatlan beavatkozás Magyarország belügyeibe?”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!