Ukrajna budapesti nagykövete a magyaroknak: Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz

2022. március 4. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sírva üzent a magyaroknak Ukrajna budapesti nagykövete, Nepop Ljubov egy péntek délutánra szervezett konferencián, ahol azt mondta,

„stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”.

A beszélgetésen a 444 és a New York Times budapesti tudósítója is részt vett, a mondatot mindketten kiemelték.

„Sokat tesz a Nyugat, de nem eleget. Meg lehetne állítani az oroszokat, de most fegyver nélkül állítanak meg tankokat az emberek Ukrajnában. A megszállt városokban a himnuszunkat éneklik a tereken. Több segítség kell!” – idézte a pénteki eseményen résztvevő 444 Nepopot, aki sírva beszélt arról, hogy a Nyugat elkésebb a szanckiókkal. „Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek? .Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi életek?” – tette fel a kérdést.

A 444 beszámolója szerint Nepop a nyugati kormányok és a magyar vezetés kiállásának fontosságáról is beszélt, kiemelve, hogy „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!”. Párhuzamot vont a most zajló események és az 1956-os magyar történések között, elmondva, hogy Magyarország komoly sérelme, hogy 1956-ban nem kapott nyugati segítséget az oroszok ellen, az ukránok pedig most hasonló helyzetben vannak, segíteni kell.

További részletek a 444 tudósításában.

Ljubov Nepop ukrán nagykövet 2019-ben – Fotó: Mónus Márton / MTI
Ljubov Nepop ukrán nagykövet 2019-ben – Fotó: Mónus Márton / MTI

A Nepop által említett stratégiai nyugalom kifejezést Orbán Viktor kezdte használni azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a március 4-i, a Kossuth Rádiónak adott „interjújában” is használta a kifejezést, egy válaszon belül kétszer is: „Nem véletlenül tanácsolom mindenkinek, aki ma közélettel foglalkozik azt, amit úgy hívunk, hogy stratégiai nyugalom.” És „tehát egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni. Ezért mondom azt, hogy nyugalom, stratégiai nyugalom. Tehát nem szabad semmilyen elkapkodott, gyors, megfontolás, kellő megfontolás nélküli döntést meghozni, mert abból baj lesz.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!