Börtönt is kaphat az a lengyel aktivista, aki egy nemi erőszak áldozatának küldött abortusztablettákat

2022. március 28. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten áll bíróság elé az első személy, akit azért helyeztek vád alá Lengyelországban, mert megszegte a 2021 januárjában megszigorított abortusztörvényt, írja a Guardian. Justyna Wydrzyńskát, az Aborcyjny Dream Team nevű csoport tagját abortuszhoz való illegális segítségnyújtással vádolják, mert terhességmegszakító tablettákat adott egy terhes nőnek.

A nő ellen még 2020 februárjában indult eljárás, és ha bűnösnek találják, Wydrzyńska akár három év börtönt is kaphat:

„Lehet, hogy úgy bánnak velem, mint ilyen esetben a legtöbb emberrel, és kapok hat hónap felfüggesztett büntetést – vagy lehet, hogy példát akarnak statuálni velem, és börtönbe küldenek, talán évekre”

– mondta a brit lapnak az aktivista. Az ADT másik tagja, Natalia Broniarczyk szerint mindig is ügyeltek arra, hogy a lengyel törvényeknek megfelelően működjenek, amelyek csak az abortuszt segítőket büntetik, viszont a pácienseket nem. Azonban mivel az abortuszhoz való segítségnyújtásról szóló törvényt a kilencvenes években fogalmazták meg, még nem gondoltak arra, hogy a műtéti út mellett lehet más útja is a terhességmegszakításnak.

Ezt megkerülve irányította az ADT a hozzájuk forduló terhes nőket olyan külföldi szervezetekhez, akik kipostázták nekik a külföldön legálisan beszerezhető leggyakoribb abortusztablettákat, a mifeprisztont és a mizoprosztolt. Emiatt a lengyel szervezetet sokáig nem vádolhatták meg azzal, hogy közvetlenül segítenek nőknek a terhességük megszakításában.

A két évvel ezelőtti esetben viszont Wydrzyńska a saját otthonából küldte el ezeket a szereket egy 12 hetes terhes nőnek, aki a segítségét kérte, mert a magzata családon belüli erőszakból fogant.

„Én is a 12. héten estem át egy abortuszon, és én is éltem már bántalmazó kapcsolatban. Tudom, milyen érzés egy ilyen helyzetben lenni. Az volt az első emberi reakcióm, hogy segíteni akarok neki”

– mondta Wydrzyńska. Korábban a terhes nő megpróbált Németországba utazni az eljárásra, de a férje megakadályozta ebben, ráadásul a koronavírus-járvány miatt bizonytalan volt, hogy a lengyel posta hogyan fogja kézbesíteni a külföldről érkező csomagokat. Ezért küldte az aktivista a szereket az otthonából – majd amikor a terhes nőhöz megérkezett a csomag, rendőrök jöttek ki a házhoz, akiket állítólag a férje hívott. Nyomozni kezdtek, és bár a nő tablettáit lefoglalták, a stressz miatt később elvetélt.

Egy évvel az eset után jelent meg a rendőrség Wydrzyńska otthonánál: elkobozták a gyógyszereit, valamint saját és gyermekei számítógépét is. Pedig az aktivista már 15 éve segít lengyel nőknek a terhességmegszakításban.

„Azt hiszem, olyan volt ez, mint egy véletlen terhesség: először kockáztattam, és bumm, vádat is emeltek ellenem.”

Legális abortuszt követelnek kompromisszumok nélkül krakkói tüntetők 2021 decemberében egy tüntetésen – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP
Legális abortuszt követelnek kompromisszumok nélkül krakkói tüntetők 2021 decemberében egy tüntetésen – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

Az ADT most nemzetközi kampányt indított Justyna felmentésére – és meg akarják mutatni a lengyel nőknek, hogy nincsenek egyedül. A korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt tavaly januárban szigorították tovább, így most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved.

A hatályos szabályok szerint már kizárólag nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni. A szigorítás miatt előbb 2020 őszén voltak időnként erőszakos jelenetekbe torkolló tüntetések, majd tavaly novemberben azután mentek ismét utcára a tiltakozók, hogy egy nő meghalt a kórházban, miután az orvosok a törvénytől tartva nem végezték el időben a művi vetélést. Volt olyan lengyel nő, akit egyenesen az orvosa jelentett fel abortusz után:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!