Joe Biden nem aggódik azon, hogy a Putyin-ellenes kijelentései eszkalálhatják a konfliktust

2022. március 28. – 21:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnök először beszélt nyilvánosan azóta, hogy szombaton keményen nekiment Putyinnak, annak ellenére pedig, hogy a szavai komoly hullámokat vetettek nemcsak a Kremlnél, hanem az Egyesült Államokban is, hétfőn azt mondta, nem érzi, hogy veszélyesebbé tette volna ezzel a helyzetet.

Biden két napja Lengyelországban úgy fogalmazott az orosz elnökkel kapcsolatban, hogy „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”. A Kreml úgy reagált Biden kijelentéseire, hogy erről csak az oroszok dönthetnek. Később a Fehér Ház tompítani akarta az elnök szavait, egy veterán amerikai diplomata azonban arról beszélt, ez már nem sokat számít. Vasárnap aztán Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megpróbálta árnyalni Biden kijelentését,

az elnök azonban hétfőn azt mondta, nem egy új irányelvet fogalmazott meg, egyszerűen csak kifejezte a Putyinnal szembeni felháborodását, és azt is hozzátette, hogy nem érdekli, mit gondol az orosz elnök, mert eddig is a saját feje után ment.

Az elnököt hétfőn arról is kérdezték, hogy mit értett az alatt, hogy ha az oroszok vegyi fegyvert vetnének be, hasonló reakcióra számíthatnának Amerika részéről. Biden azt mondta, ez alatt egy számottevő erejű válaszcsapást értett, de ennél konkrétabban nem válaszolt a kérdésre. Arra, hogy találkozna-e Putyinnal, annyit mondott, hogy ez attól függ, hogy az orosz elnök miről akarna beszélni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!