Ez történt szombatról vasárnapra virradó éjjel

2022. március 27. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugalmas volt az egy órával rövidebb éjszaka, de nem telt el így sem orosz támadás nélkül: eltalálták másodjára is a harkivi Fizikai és Technológiai Intézet kísérleti reaktorát. Zelenszkij elnök egy újabb Holokauszt-emlékmű elleni támadásról számolt be, Andrzej Duda lengyel államfő pedig már inkább az amerikaiakkal barátkozna a szerinte oroszfüggő magyar kormány helyett.

Többek között ez történt szombatról vasárnapra virradó éjjel:

  • 5208 embert sikerült kimenekíteni szombaton az ostromlott ukrán városokból a humanitárius folyosókon keresztül, közülük is a legtöbben, 4331-en a dél-ukrajnai Mariupolból jutottak ki.
  • A britek jelentése szerint továbbra is támadják az oroszok a sűrűn lakott településeket, ukrán becslések szerint pedig a háború kitörése óta 4500 lakóépületet, 100 üzletet, 400 oktatási intézményt és 150 egészségügyi intézményt semmisítettek meg.
  • „Az orosz csapatoknak kiadták a parancsot: pusztítsanak el mindent, ami a nemzetünket nemzetté teszi, a népünket néppé, a kultúránkat kultúrává. Pontosan így akarták elfoglalni a nácik is Európát nyolcvan évvel ezelőtt, és pontosan így viselkednek a megszállók is Ukrajnában. Senki nem fog megbocsátani nekik, és lesz felelősségrevonás, akárcsak 77 évvel ezelőtt. Valószínűleg nem Nürnbergben, de hasonló fellépéssel” – mondta Volodimir Zelenszkij szombat éjjeli beszédében.
  • Orbán Viktor politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak, mondta a lengyel államfő – ennek ellenére úgy tűnik, a magyarok előbb engednének a ’48-ból, mint a rezsicsökkentésből: egy kutatás szerint ugyanis a megkérdezettek 62 százaléka nem fizetne többet a rezsiért, ha megszűnne az orosz import.
  • 100 millió dollár értékben ad támogatást Ukrajna polgári védelmi erőinek az Egyesült Államok, írta Twitterén az amerikai külügyminiszter.
  • Az Egyesült Királyság azt ígéri, ha Oroszország visszavonul Ukrajnából, a britek is visszavonják a szankcióikat.

Részletesen az éjszaka eseményeiről itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!