Szívrohamot kaphatott az orosz védelmi miniszter, a vezérkar átrajzolhatta a célvonalat, az offenzíva akadozik – ez történt az orosz-ukrán háborúban az éjjel

2022. március 26. – 06:28

frissítve

Szívrohamot kaphatott az orosz védelmi miniszter, a vezérkar átrajzolhatta a célvonalat, az offenzíva akadozik – ez történt az orosz-ukrán háborúban az éjjel
Szergej Rudszkoj, Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője és Mihail Mizsincev, az orosz nemzetvédelmi irányítóközpont vezetője sajtótájékoztatója az orosz erők további műveleteiről – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Utoljára péntek este foglaltuk össze a háború délutáni eseményeit, ezek történtek azóta:

  • Bár az orosz vezérkar bejelentette, hogy közel vannak az elsődleges céljaik eléréséhez, egy elemzőintézet szerint inkább arról van szó, hogy új, könnyebb célt tűztek ki, mert az eredeti küldetés túl nagy falatnak bizonyult.
  • Volodimir Zelenszkij éjszakai videós beszédében újra kijelentette, hogy nem engednek az ország függetlenségéből és területéből, valamint beszélt állami kitüntetésekről, nyugdíjról és az újjáépítésről is.
  • Az amerikai hírszerzés szerint a legtöbb fronton megakadt az offenzíva, sőt, úgy látják, hogy az ukránok akár még vissza is foglalhatják Herszont.
  • Március közepén több napra eltűnt a nyilvánosság elől az orosz védelmi miniszter. Az ukránok szerint Putyin felelősségre vonta az invázió nehézségei miatt, ezért Szergej Sojgu szívrohamot kapott.
  • Az invázió kezdete óta szigorúan büntetik Oroszországban, ha valaki nem a kormányzati kommunikációval összhangban beszél a katonai műveletről vagy a hadseregről, és most hasonló törvényt hoztak arról, hogy az orosz külképviseletek és külföldön működő orosz szervezetek munkájáról sem lehet olyan dolgokat mondani, amivel a kormány nem ért egyet.
  • Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz félkatonai szervezet, a Wagner Group több zsoldost is küldött Ukrajnába, hogy likvidálják az ukrán vezetőket. A hírszerzés szerint ez nem sikerült, több zsoldost is megöltek már.
  • 7331 embert sikerült evakuálni különböző ukrán városokból, 2800-an hagyták el Mariupolt.
  • Az Egyesült Királyság az oroszok széles körben használt drónjainak gyártója ellen is szankciókat vetett ki, mert a brit hírszerzés szerint ezeket a drónokat széles körben használja az orosz hadsereg a mostani invázióban, mert az ukrán légvédelem továbbra is komoly erőt képvisel, így az ember által irányított repülőket nem igazán tudják bevetni a frontvonalon túl.
  • Emmanuel Macron francia elnök török és görög segítséggel beszélné rá Putyint, hogy a civilek elhagyhassák Mariupolt. A következő napokban egyeztetnek erről.
  • Amikor Benkő Tibor honvédelmi minisztert arról kérdezték, hogy mit válaszol cseh kollégája kijelentésére, miszerint nem jön Magyarországra, azt válaszolta, hogy ő a NATO-csúcson se találkozott vele, és megemlítette, hogy a cseh védelmi miniszter „nem tud angolul”.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!