Zelenszkij: Jobb egy ideiglenes otthon Ukrajnában, mint bárhogy élni külföldön

2022. március 26. – 01:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásos éjszakai beszédét az ukrán titkosszolgálat felköszöntésével kezdte, ugyanis ma 30 éve alakult meg a szervezet. Az orosz invázió kezdete óta eltelt 30 napban 77 titkosszolgálati dolgozó kapott állami kitüntetést „az orosz agresszió elleni” munkáért. Közülük ketten posztumusz kapták meg az Ukrajna Hőse kitüntetést. Ma aláírt egy határozatot 63 rendvédelmi dolgozó kitűntetéséről, közülük heten posztumusz kaptak díjat.

Ezek után beszélt az orosz veszteségekről és figyelmeztette a krími lakosokat, hogy maradjanak távol az ukrán hadseregtől, ha élni akarnak. Állítása szerint már 16 ezer orosz katonával végeztek – mint mindig, ezt érdemes fenntartással kezelni–, köztük több magas rangú tiszttel.

Szerinte az ukrán erők hatékonyan védik az országot, amivel arra kényszerítik az orosz vezérkart, hogy megértsék, fontosak a tárgyalások. Továbbra is fontosnak tartja az ukrán szuverenitást és az országa területi egységének biztosítását.

A héten 18 humanitárius folyosót sikerült megnyitniuk, amin 37606 ember tudott elmenekülni a körbevett városokból – köztük 26477 mariupoli lakos.

„A helyzet a városban továbbra is tragikus. Az orosz hadsereg nem engedi be a segélyszállítmányokat a városba. Mariupol lakóit csak a propagandagépezetük hazugságaihoz használják fel”

– mondta, utalva arra, hogy szerinte az oroszok csak tettetik, hogy segélyt adnának az embereknek.

Kitért az állami szervek munkájára is. Már most elkezdték kiutalni az április nyugdíjakat, először a csernyihivi és luhanszki régiókba. A következő napokban ezt kiterjesztik a kelet- és közép-ukrajnai területekre is. Kihangsúlyozta, hogy fontos a kormánynak, hogy az állam továbbra is ellássa a feladatait.

Már több mint 20 millió hrivnya (230 millió forint) segélyt utaltak ki azoknak, akik elvesztették a munkahelyüket vagy vállalkozásukat.

A harmadik nagy feladat a belső menekültek megsegítése. A régiós vezetők már megkapták az utasítást, hogy kezdjenek el ideiglenes szállásokat építeni azok számára, akiknek el kellett menekülniük. Abban bízik, hogy ezek valóban csak ideiglenesek lesznek, mert az invázió után azonnal elkezdik az újjáépítést.

„Az embereknek szüksége van saját otthonra, és jobb egy otthon Ukrajnában, mint bárhol máshol külföldön”

– jelentette ki.

Zárásként az ukrán újságíróknak is megköszönte, hogy tudósítanak a háborús területekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!