Szijjártó Péter a NATO-csúcsról: Sajnos vannak veszélyes javaslatok az asztalon, ilyen az Ukrajna feletti légtérzárra vonatkozó előterjesztés

2022. március 24. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter a brüsszeli NATO-csúcsról jelentkezett be a Facebook-oldalán. Elmondta, hogy a mostani csúcsértekezletnek óriási jelentősége van Magyarország biztonsága szempontjából. „A NATO jelenlegi, hivatalos álláspontja teljes mértékben egybevág Magyarország nemzeti érdekével és a magyar állásponttal. A NATO világossá tette, hogy nem részese ennek a konfliktusnak, és minden meg kell tenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. A NATO, mint szövetség, nem szállít fegyvereket, és mindent meg is kell tenni annak érdekében, hogy ez így maradjon. (…)

Sajnos vannak veszélyes javaslatok az asztalon, ilyen veszélyes javaslat az Ukrajna feletti légtérzárra vonatkozó előterjesztés. Amennyiben létrejönne egy ilyen légtérzár Ukrajna fölött, az légi háborút jelentene az Észak-atlanti Szövetség és Oroszország között.

Ezt mindenképp el kell kerülnünk. Magyarország érdeke, hogy a NATO jelenlegi álláspontja maradjon érvényben a csúcstalálkozót követően is” – jelentette ki Szijjártó.

A külügyminiszter az M1 riporterének kérdésre azt mondta: „A magyar kormány kötelessége, hogy megvédje Magyarországot és a magyar emberek biztonságát. Ezt jelenleg meg tudjuk oldani a Magyar Honvédséggel.” Hozzátette: a Magyar Honvédségnek jelentős erői települtek az ország keleti határvidékére, „ők képesek arra, hogy Magyarországot megvédjék”. Azt mondta, ha lesznek javaslatok a NATO keleti, délkeleti szárnyának megerősítésére, azok megvitatására készen áll a magyar kormány.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!