Az USA nagy hatótávolságú légelhárító rakétarendszereket adna Ukrajnának

2022. március 22. – 00:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint az Egyesült Államok több országgal tárgyal arról, hogy nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket biztosítsanak Ukrajnának.

Az Egyesült Államok légvédelmi rendszerek terén eddig főként Stinger vállról indítható rakétavetőkkel segítette a megtámadott országot, ez azonban elsősorban helikopterek és alacsonyan szálló repülőgépek ellen hatékony, a nagyobb magasságban repülő harci repülőgépek és rakéták ellen kevésbé.

A hírek szerint több ország – köztük Szlovákia is – S-300-as légvédelmi rendszereket adna Ukrajnának, feltéve, hogy kapnak valamit ezek pótlására. Ukrajnában a háború előtt voltak rendszeresítve S-300-as rendszerek, ezek használatára Ukrajnának van kiképzett személyzete, bár nem tudni, hogy ezek közül az elhárító fegyverek közül mennyi maradt épségben.

S-300-as légvédelmi rendszer – Fotó: Pavel Lvov
S-300-as légvédelmi rendszer – Fotó: Pavel Lvov

Az Ukrajnának küldött több milliárd dollár értékű amerikai katonai szállítmányban sok ezer géppuska, több millió darab lőszer, több ezer sisak, tankelhárító fegyverek és kamikaze drónok is lesznek, ez utóbbiakról itt írtunk bővebben. (A CNN-nek nyilatkozó források szerint ez a fegyverszállítmány hamarosan megérkezik Ukrajnába.) És már ezen szállítmányok esetében is írtak arról, hogy Ukrajna S-300-as légvédelmi rendszereket is kaphat, amik alkalmasak ballisztikus rakéták elfogására is.

Szlovákiába pedig amerikai Patriot légvédelmi rendszer érkezik, északi szomszédunknál a hosszútávú cél az orosz S-300-as technika kukázása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!