Az orosz állam közvélemény-kutatói szerint az oroszok nagy része valójában támogatja a háborút

2022. március 20. – 01:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami tulajdonú Orosz Közvélemény-kutató Központ arra a következtetésre jutott felméréseiben, hogy az oroszok 71%-a támogatja az orosz állam által Ukrajna ellen indított háborút (a kutatóközpont szavaival élve: különleges katonai műveletet). Valerij Fjodorov, a központ vezetője szerint kutatásuk alapján a háború katonai művelet támogatottsága az első napokhoz képest növekszik.

Szergej Belanovszkij szociológus szerint az orosz társadalom a háború mentén két valóságra szakadt, amiben „egyik fél sem tudja meggyőzni a másikat arról, hogy az ő nézőpontja a helyes”. Mint hozzátette, a háborús kommunikációban Oroszországon belül még olyan apróságok is kulcsszerepet játszanak, minthogy valaki „háborúnak”, vagy az állam által jóváhagyott „katonai műveletnek” nevezi a háborút.

Mint arról már többször beszámoltunk, az orosz állam a háború szó használata mellett a háborúellenes tüntetéseket sem nézi jó szemmel: egy héttel ezelőtt 14 804 volt azoknak a száma, akiket a háború ellenzése miatt vettek őrizetbe Oroszországban. Az orosz állami közmédiában a háború ellen tüntető szerkesztő pedig például közel százezer forintnak megfelelő büntetést kapott azután, hogy 14 órás kihallgatása után elengedték.

(guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!