Ez történt az orosz-ukrán háborúban szombatra virradó éjjel

Legfontosabb

2022. március 19. – 06:28

frissítve

Ez történt az orosz-ukrán háborúban szombatra virradó éjjel
Egy pénteki rakétatámadás helyszíne Kijevben – fotó: Andre Alves / ANADOLU AGENCY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc pontban foglaltuk össze az elmúlt órák, az éjszaka legfontosabb eseményeit az ukrán-orosz háborúról. Az előző esti összefoglaló itt olvasható.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjszakai beszédében ezúttal Moszkvának és az orosz vezetésnek is üzent: azt mondta, eljött az idő, hogy beszéljenek és érdemlegesen tárgyaljanak a békéről. Különben Oroszország olyan súlyos veszteségeket szenved, amiből generációk múlva áll csak fel. Az elnök szerint az oroszok szándékosan akadályozzák, hogy a humanitárius segélyek bejussanak az ostrom alatt álló városokba.
  • Még mindig nem tudni pontosan, hogy hány áldozata lehet a mariupoli színházat ért támadásnak. Eddig összesen 130 embert tudtak kimenekíteni a sokak által menedékként használt épületből.
  • A helyi hírek szerint száz halálos áldozatot követelő rakétatámadást a mikolajivi laktanya ellen a város közeléből indíthatták a polgármester szerint, ezért sem volt idejük a légvédelmi szirénákkal figyelmeztetni az embereket.
  • Az ukrán belügyminiszter szerint nem hónapokig, hanem évekig is eltarthat, amíg hatástalanítják a fel nem robbant tölteteket az országban, és ehhez valószínűleg külföldi segítségre lesz szükségük.
  • Az orosz külügyminiszter annak a Fox Newsnak a háborús közvetítéséről beszélt elismerően, aminek két munkatársát is oroszok ölték meg. Az interjúban szóba került Donald Trump, ugyanis Szergej Lavrov nem értett egyet azzal, hogy a volt amerikai elnököt letiltották a közösség oldalak.
  • Az orosz űrhajósok az ukrán zászló színeiben, sárga-kék overallban érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra féléves küldetésükre. Azt mondták, hogy mindenki szabadon választhat színeket, és sok sárga anyag halmozódott fel, amit fel kellett használni.
  • A Kreml először beszélt nyíltan arról, hogy pánikbevásárlásba kezdtek az orosz emberek: igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy cukorból, lisztből és vécépapírból is van elegendő mennyiség, ezért semmi szükség a pánikszerű felvásárlásra.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint átmenetileg megszűnt az összeköttetésük az Azovi-tengerrel az orosz katonák előrenyomulása miatt.

Az előző napi és éjszakai percről percre közvetítésünket itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!