Ukrajna példájával fenyegette meg a NATO-ba vágyó Boszniát az orosz nagykövet

2022. március 17. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Igor Kalabukov, Oroszország szarajevói nagykövete Ukrajna példájával fenyegette meg a NATO-ba vágyó Boszniát, vette észre a 444.

„Ha be akarnak lépni valahová, az az országuk belügye. De más kérdés a mi reakciónk. Hogy mit várunk, azt Ukrajna példájával mutattuk meg. Ha fenyegetés támad, válaszolunk rá”

– mondta Kalabukov egy boszniai tévécsatorna műsorában helyi források szerint, amikor Bosznia-Hercegovina esetleges NATO-tagfelvételéről kérdezték.

Bosznia-Hercegovina két régióból áll, melyeknek külön intézményrendszere is van, de képviselőik részt vettek a szövetségi intézmények munkájában. Milorad Dodik, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság elnöke évek óta az országrész elszakadása mellett kampányol. A konfliktus akkor vált hevesebbé, amikor néhány hónappal ezelőtt a Putyin szövetségesének tartott Dodik bejelentette, hogy a szerbek kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből.

A NATO-tagság kérdése a Boszniát szétfeszítő konfliktusok közül is az egyik legerősebb: a Dodik-féle Szerb Köztársaság vezetése mereven ellenzi és minden eszközzel akadályozni igyekszik azt. Az EU többször vádolta már azzal Orbán Viktort, hogy az EU érdekeivel ellentétben beállt Bosznia-Hercegovina feldarabolása mögé.

Az országot irányító hármas elnökség elnöke, a horvátokat képviselő, mérsékelt Zeljko Komsic úgy reagált: „Határozottan elítélem az orosz nagykövet Bosznia-Hercegovinát érintő fenyegetését.” Szerinte az esetleges NATO-tagságról csakis az ország saját intézményei dönthetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!