Az oroszok szerint az osztrák vagy svéd „demilitarizált” modell lenne a járható út

2022. március 16. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A RIA orosz hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerdán azt mondta, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások során az orosz fél elfogadhatónak tartja, ha Ukrajna a jövőben olyan demilitarizált országgá válna, mint Ausztria vagy Svédország. Azt állítják, ezt az ukrán fél ajánlotta fel a tárgyalások során.

Ennek értelmében továbbra is lehetne saját hadserege Ukrajnának, de nem engedhetnének be idegen haderőket az országukba. Ez pedig valószínűleg megakadályozná a lehetséges ukrán NATO-csatlakozást. Peszkov szavai összecsengenek Szergej Lavrov külügyminiszter korábbi nyilatkozatával, ami alapján egy semleges Ukrajna már jó alapot nyújtana a két ország közti békéhez. Volodimir Zelenszkij is arról beszélt nemrég, hogy közelednek egymáshoz az orosz és ukrán álláspontok a béketárgyalásokon.

Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó és főtárgyaló az orosz sajtó szerint pedig arról beszélt, hogy a Krím-félsziget és a Donbasz státusza különösen fontos Oroszországnak, ahogy az orosz anyanyelvű kisebbségek jogainak védelme is.

Megyinszkij azt az ukrán értesülést tagadta, hogy a nácitlanítás teljesen kikerült volna a követelések közül:

Ezek nem tükrözik a valóságot. A nácitlanítás, a súlyosabb büntetések a náci, neonáci és szélsőséges nézetek dicsőítéséért, illetve ezeknek a törvényeknek a betartatása még mindig egy nagyon fontos orosz programpont

– mondta. Hogy pontosan mi is az a nácitlanítás, és miért hajtogatják ezt az oroszok az ukrajnai invázió megkezdése óta, arról Ungváry Krisztián történész írt a Telexre bővebben, de a Bellingcat a Telexen megjelent anyagában is foglalkozott azzal, hogy Oroszországban továbbra is jelen vannak a neonácik.

Azóta reagált Ukrajna is a demilitarizációval kapcsolatban. Volodimir Zelenszkij egyértelműen elutasítja, hogy osztrák mintára legyen semleges Ukrajna. Az ukrán tárgyaló-delegációtól Mihajlo Podoljak a helyi médiának azt is elmondta, hogy csak úgy kötnek békét Oroszországgal, ha biztosítva lesz Ukrajna szuverenitása. Podoljak szerint nincs értelme svéd meg osztrák modellről beszélni, hanem egy ukrán modellre van szükség, ami törvényileg garantálja az ország biztonságát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!