Az orosz külügyminiszter szerint az ukrán konfliktus határozhatja meg a világrendet

2022. március 16. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz tárgyalásokat folytatnak Ukrajnával, de van remény a kompromisszumra Oroszország és Ukrajna között – ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mondta az orosz RBK tévének. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt, hogy jól haladnak a béketárgyalások, és akár az is elképzelhető, hogy Ukrajna lemond a NATO-tagságáról.

Lavrov egyébként a BBC szerint arról is beszélt, hogy nemcsak Ukrajna demilitarizálása és semlegessége a kérdés, hanem az emberek biztonsága Kelet-Ukrajnában, köztük a szeparatisták által uralt Donyeckben és Luhanszkban. Lavrov arról is beszélt, hogy

a jelenlegi katonai konfliktus határozza meg a jövőben a világrendet.

Ezen kívül Lavrov még annyit elmondott, hogy a béketárgyalások több pontjában is közel a megegyezés. Véleménye szerint „békés, szabad, független, neutrális Ukrajnára van szükség, nem olyanra, amely a NATO tagja”.

Lavrov a kérdéses témakörök között említette még az orosz nyelv használatával kapcsolatos problémákat, illetve azt, hogy szeretnék, ha Ukrajnában „biztosítva lenne a szólás szabadsága”. Utóbbi téma azért is különösen érdekes, mert Oroszországban sorra viszik el a rendőrök a háborúellenes tüntetőket sőt, komoly bírság és akár börtönbüntetés is jár azoknak, akik egyáltalán háborúnak merik hívni a konfliktust.

Lavrov végül még azt is megemlítette, hogy úgy tapasztalják, az Egyesült Államokat nem érdekli, hogy hamar megoldódjon az orosz-ukrán konfliktus.

Volodimir Zelenszkij a CNN szerint arról beszélt szerdán, hogy folytatniuk kell a harcot az oroszok ellen annak ellenére, hogy a béketárgyalások egyre pozitívabb irányt vesznek.

(Sky, Guardian, BBC, Reuters).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!