Fontos háborúellenes nyilatkozatot tett a volt orosz miniszterelnök-helyettes

2022. március 15. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Arkagyij Dvorkovics, aki valaha Dmitrj Medvegyev akkori orosz kormányfő legfőbb gazdasági tanácsadója, majd 2012 és 2018 között miniszterelnök-helyettes volt, és aki most a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, a Mother Jones-nak adott hétfői interjúban elítélte a háborút, látványosan ezt a szót használva a Kreml „különleges katonai hadművelet” fordulata helyett.

Dvorkovics a Reuters által szemlézett interjúban azt mondta: a háborúk – beleértve ezt a mostani háborút is – a világ legrosszabb dolgai közé tartoznak, és az ő gondolatai az ukrán civileknél járnak. „A háború nem csak felbecsülhetetlen értékű életeket olt ki, hanem a háborúk megölik a reményeket, a vágyakat is, megfagyasztják vagy elpusztítják a kapcsolatokat” – mondta.

A sakkvilágban volt előzménye ennek a nyilatkozatnak: március elején Oroszország legjobb sakkozói nyílt levélben kérték Vlagyimir Putyintól, hogy állítsa le a háborút, és Garri Kaszparov, egykori világbajnok sakkozó is megszólalt, a történteket tragédiának, Putyint őrült diktátornak nevezve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!