A legjobb orosz sakkozók a háború leállítását követelik

2022. március 4. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország legjobb sakkozói nyílt levélben kérték Vlagyimir Putyintól, hogy állítsa le a háborút. A championat.com oldalon közzétett dokumentumot 32-en írták alá, köztük az első számú orosz férfisakkozó, a tavaly világbajnoki döntőt vívott Jan Nyepomnyascsij és a gyorssakk női világbajnoka, Alekszandra Kosztyenyuk.

Jan Nyepomnyascsij – Fotó: FOTO OLIMPIK / Foto Olimpik/NurPhoto / AFP
Jan Nyepomnyascsij – Fotó: FOTO OLIMPIK / Foto Olimpik/NurPhoto / AFP

A levélben többek között ez áll: „Ellenezzük a katonai akciókat Ukrajna területén, mielőbbi tűzszünetet és a konfliktus békés megoldását kérjük párbeszéd és diplomáciai tárgyalások útján. Elviselhetetlenül fájdalmas látni azt a katasztrófát, amely napjainkban népeinket éri.”

Az aláírók állásfoglalása szerint „most az emberek élete, alapvető jogai és szabadsága, az emberi méltóság, országaink jelene és jövője a tét”. „Osztozunk a fájdalomban ukrán kollégáinkkal, és békére szólítunk fel. Mi a békéért vagyunk. Állítsd meg a háborút!” – írták.

A napokban Garri Kaszparov, egykori világbajnok sakkozó is megszólalt, a történteket tragédiának, Putyint őrült diktátornak nevezte. (Az MTI híre nyomán)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!