Légvédelmi rendszer kiépítését sürgeti a horvát elnök a Zágrábban pénteken lezuhant drón miatt

2022. március 14. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zoran Milanović horvát államfő hétfőn, a horvát védelmi erők és a biztonsági hírszerző ügynökség vezetőivel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte most jött el az ideje annak, hogy gyorsan lépjenek. Azt persze hozzátette, hogy nem valószínű, hogy a Zágrábban lezuhant drónhoz hasonló eset még egyszer előfordulhat, de mint mondta, annak ellenére, hogy NATO-tagok, a saját biztonságukról csak ők gondoskodhatnak és ezt a döntést is nekik kell meghozniuk.

Az államfő nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, valóban volt-e bomba a lezuhant drónon, ahogy arról Mario Banožić horvát védelmi miniszter beszámolt vasárnap. A miniszter azt mondta, robbanószer és robbanószerkezet nyomait találták meg, méghozzá egy olyanét, amilyet a szovjetek is használtak korábban, de egyelőre nem lehet biztosat mondani arról, hogy a drón az ukránoké vagy az oroszoké volt-e.

Milanović annyit mondott erről, hogy szerinte felelőtlenek és veszélyesek az ilyen kijelentések.

A bombáról szóló hírek hitelességét egyébként több horvát katonai szakértő is megkérdőjelezte, szerintük, ha valóban lett volna bomba a drónon, az sokkal nagyobb pusztítást okozott volna. Az MTI által emlegetett szakértők szerint feltehetően az önmegsemmisítő rendszer aktiválódott, amikor kifogyott a robotrepülőgép üzemanyaga, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a rajta tárolt információkhoz.
A pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát főváros területén. Ahogy arról korábban mi is írtunk, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légterén is áthaladt a drón. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!