A Roszkoszmosz a vállalatai elleni szankciók feloldását kéri, közben megint az ISS lezuhanásával fenyegetőznek

2022. március 12. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Rogozin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség vezetője azt írta a Telegram közösségi oldalon, hogy a Roszkoszmosz írásbeli felhívást küld a Nemzetközi Űrállomás partnereinek, így a NASA-nak, valamint az európai (ESA) és a kanadai űrügynökségnek (CSA), amelyben azt követeli, oldják fel az ellenük bevezetett jogellenes szankciókat.

„Jelenleg az orosz Szojuz űrhajók és a Progressz teherűrhajók jelentik a tartalékot a külföldi legénységek és rakományok ISS-re juttatásához és a Földre való visszatéréséhez” – emlékeztette a nyugati űrügynökségeket Rogozin. Ezenkívül egy térképet is közzétett, melyen az látszik, hogy hova zuhanhatna le a Nemzetközi Űrállomás, hogyha valami baja esne. Mivel az ISS az északi és a déli 51,6 fokos szélesség közötti sávban kering, nagyon kevés az esély, hogy a Oroszországban zuhanna le (melynek legnagyobb része az északi 51,6 fokos szélességtől északabbra terül el), míg például az USA teljes területe ebbe a zónába esik, emlékeztetett a Roszkoszmosz vezetője.

Nem ez az első alkalom, hogy Rogozin az ISS lezuhanásával fenyegetőzik. Az orosz-ukrán háború kitörésének napján az első amerikai szankciókra azzal a költői kérdéssel reagált, hogy hogy „ha megszüntetik az amerikai–orosz együttműködést, akkor ki fogja megmenteni az ISS-t attól, hogy irányíthatatlanul lezuhanjon a pályáról és amerikai vagy európai területre essen?” Egy héttel később azt is bejelentette, hogy a szankciókra válaszul Oroszország befagyasztja az Egyesült Államokba irányuló rakétahajtómű-exportját. „Hadd repüljenek valami mással, a seprűnyélen, nem tudom, mivel” – fogalmazott akkor Rogozin.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!