Az orosz Roszkoszmosz nem szállít több rakétahajtóművet az Egyesült Államokba

2022. március 3. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Válaszul az ellene bevezetett szankciókra, Oroszország befagyasztja az Egyesült Államokba irányuló rakétahajtómű-exportját – jelentette be Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója csütörtökön a Rosszija 24 tévécsatornán. Közölte, hogy leáll a már a tengerentúlra leszállított hajtóművek szervizelése is.

„Egy ilyen helyzetben nem tudjuk ellátni az Egyesült Államokat a világ legjobb rakétahajtóműveivel. Hadd repüljenek valami mással, a seprűnyélen, nem tudom, mivel”

– mondta Rogozin, aki szerint az 1990-es évek óta Oroszország összesen 122 darab RD-180-as rakétahajtóművet szállított le az USA-nak, ezek közül 98-at az Atlas rakétákhoz használt fel Amerika. Jelenleg még 24 ilyen rakéta van Amerikában, ezeknek a szervizelése szűnik meg.

Ezenkívül Oroszország leállítja Németországgal az eddigi együttműködést a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében, és önállóan folytatja a tevékenységet. Rogozin azt is bejelentette, hogy Oroszország mostantól a Roszkozmosz és a védelmi minisztérium igényeinek megfelelő kettős célú űreszközök létrehozására összpontosít.

Moszkva szerdán garanciákat követelt a OneWeb brit műholdvállalatától is, hogy műholdjait nem használják katonai célokra. A OneWeb, amelyben a brit kormánynak is van részesedése, csütörtökön közölte, hogy felfüggeszti az összes indítást az oroszországi Bajkonur kozmodromról, Kazahsztánból, és hazarendelte az ott tartózkodó alkalmazottjait.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!