Egyre kevesebb helyet tud biztosítani Moldova az Ukrajnából menekülőknek, nemzetközi segítséget kérnek

2022. március 13. – 05:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törésponthoz közeledik Moldova az Ukrajnából menekülők befogadásában, mondta a BBC-nek Nicu Popescu moldovai külügyminiszter. Szerinte nemsokára el fognak fogyni a menekültek elhelyezésére alkalmas épületek, és azok az eszközök, amivel meleget és biztonságot tudnak adni nekik. A moldáv miniszterelnök szerint mindenképpen külső segítségre van szükségük.

Eddig közel 300 ezren lépték át a határt Moldova felé Ukrajnából, közülük 110 ezren maradnának a 2,6 milliós országban – emiatt lakosságarányosan őket terheli meg leginkább a környező országok közül az orosz–ukrán háború. Popescu szerint ráadásul Moldova „Ukrajna legsebezhetőbb szomszédja”, a többi szomszédos országnál kevesebb pénzügyi forrással rendelkezik, gyengébb a közbiztonság, az oktatási és az egészségügyi rendszer is az országban.

Ha az oroszok tovább tartanának nyugat felé, és támadást indítanának Ukrajna harmadik legnagyobb városa, a moldáv határtól kevesebb mint 50 kilométerre fekvő Odessza felé, az olyan „elsöprő” menekültáradatot indíthat el, ami „teljes humanitárius katasztrófát” jelentene Popescu szerint.

Natalia Gavrilița miniszterelnök ezért nemzetközi segítséget kért a menekültáradat kezeléséhez: „Nagyon aggódunk a háború gazdasági következményei miatt, amelyek különösen keményen sújthatnak egy olyan országot, mint Moldova, ami Európa egyik legszegényebb országa. Mindenképpen szükségünk van külső segítségre.”

Kollégáink szombaton megjelent riportját a Románia és Ukrajna között beékelt országból itt olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!