A svédek nem értenek egyet azzal, hogy a lengyel labdarúgó-válogatott játék nélkül jutott tovább a vb-pótselejtezőn

2022. március 9. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A FIFA és az UEFA még február 28-án döntött úgy, hogy az ukrajnai háború miatt minden kiírásból kizárják az oroszokat, később pedig azt a döntést hozták, hogy vb-pótselejtezős ellenfelük, a lengyelek játék nélkül továbbléphetnek a következő körbe. Hakan Sjöstrand, a svéd szövetség elnöke ezt kifogásolta most, szerinte jobb lett volna háromcsapatos tornát rendezni a svéd, a lengyel és a cseh együttes részvételével, vagy új ellenfelet találni a lengyeleknek. Szerinte utóbbi lett volna az észszerű és sportszerű döntés, és bár megértik, hogy a FIFA nehéz helyzetbe került, nem tartják fairnek, hogy így a lengyel csapatnak csak egy meccset kell nyernie a továbbjutásért.

A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson ugyan egyetért az oroszok kizárásával, ám a sport szempontjából szerinte teljesen abszurd döntés született a lengyelek továbbléptetésével.

Az persze természetes, hogy Andersson egyetért a döntéssel, hiszen a lengyelek a svédekkel és a csehekkel együtt fordultak a FIFA-hoz, hogy a lengyel csapatnak ne kelljen az oroszok ellen játszania. A céljuk állítólag az volt, hogy közös álláspontot tárjanak a FIFA elé, de a mostani helyzet alapján nem biztos, hogy ez megvalósult, hiszen a svédek láthatóan nem számítottak arra, ami történt. Korábban egyébként felmerült, hogy van arra némi esély, hogy a magyar válogatott léphetne az oroszok helyébe, mert a Nemzetek Ligájában a magyarok lettek volna a következők – ha a vb-selejtezőket nézzük, akkor meg a szlovákok, szóval semmi nem volt kőbe vésve –, de a FIFA döntése miatt nem derült ki, hogy tényleg reális esély volt-e erre.

Janne Andersson – Fotó: Jorge Guerrero / AFP
Janne Andersson – Fotó: Jorge Guerrero / AFP

A svéd–cseh összecsapást március 24-én, míg a pótselejtező döntőjét a lengyelekkel március 29-én rendezik. A FIFA kedden júniusra halasztotta az ukrán válogatott skótok elleni vb-pótselejtezőjét. A skót–ukrán párharcot március 24-én Glasgow-ban rendezték volna, az új időpontot pontosan nem jelölték meg, csak a hónapot. Az oroszok a kizárásuk miatt a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, és kérik a szankciók felfüggesztését a végső döntés meghozataláig.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!