Az ukrán miniszterelnök-helyettes kijevi búvóhelyéről ír leveleket különféle nagyvállalatoknak, hogy bojkottálják Oroszországot

2022. március 7. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna legfiatalabb kabinetminisztere, egyben miniszterelnök-helyettese egy titkos kijevi föld alatti búvóhelyről „vív digitális háborút Oroszország ellen”, és a közösségi médiában szólítja fel a nagyvállalatok vezetőit, hogy szakítsák meg kapcsolatukat Moszkvával, írja a BBC.

Mihailo Fedorov hivatalos leveleket írt például az Apple-nek, a Google-nak, a Metának (Facebook), a Twitternek vagy épp Jeff Bezosnak, hogy bojkottálják Oroszországot. Ezeket a leveleket aztán feltöltötte a Twitterre. A politikus a BBC szerint önkéntesekből toborzott egy „ukrán informatikai hadsereget”, akik kibertámadásokat indítanak az oroszok ellen.

Az óriáscégek egyébként sorban lépnek fel Oroszország ellen, több nagyvállalat dönt úgy, hogy a maga részéről elhatárolódik az országtól: felfüggeszti a termékei exportját, leállítja az ottani működését, blokkolja a szolgáltatásait. Ezeket itt szedtük össze.

A legtöbb kiberbiztonsági szakértő arra számított, hogy az orosz–ukrán konfliktusban meghatározó szerepük lehet a nagy volumenű hekkertámadásoknak. Jó okuk volt erre, hiszen Oroszország hagyományosan aktív ezen a téren, Ukrajnát pedig évek óta támadják az orosz hekkerek, és olyan komoly akcióktól sem riadtak vissza, mint hogy egész régiók áramellátását kapcsolják le. A helyzet az elmúlt hetekben érzékelhetően súlyosbodott is, majd február 24-én kitört a valódi háború, de az igazán pusztító kibertámadások egyelőre elmaradtak. Minderről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!