Az EU további orosz szankciókon dolgozik, Von der Leyen szerint az orosz gáz függőségétől is meg kéne szabadulni

2022. március 7. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

További szankciókat készít elő az Európai Unió Oroszországgal szemben, mivel „a Kreml meggondolatlanságot tanúsít a polgárokkal, a nőkkel, a gyerekekkel és a férfiakkal szemben” – mondta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hétfőn.

„Már három kemény szankciócsomagunk volt, de most gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyenek kiskapuk, és hogy a szankciók hatása maximális legyen. A meglévő szankciók valóban harapósak. Látjuk a lefelé irányuló turbulenciákat az orosz gazdaságban” – mondta von der Leyen.

A bizottsági elnök szerint az EU-nak „meg kell szabadulnia az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségétől”, és kedden javaslatokat fog előterjeszteni arról, hogy ezeket hogyan lehetne más forrásokból is beszerezni.

Közben hétfőn Volodimir Zelenszkij is újabb szankciókat követelt Oroszországgal szemben. Az ukrán elnök szerint azt látni, hogy Oroszország nem hagyott fel az Ukrajna elleni terveivel, és „ezért új szankciócsomagra van szükségünk”. Így aztán Zelenszkij „az orosz export bojkottjára, különösen az Oroszországból származó olaj és olajtermékek elutasítására” szólította fel az országokat. (CNN, BBC)

Hétfőn a litván külügyminiszter is azt mondta, 'nem fizethetünk az ukránok vérével az orosz olajért és gázért”, ezért aztán embargót sürgetett az orosz energiaexportra az EU részéről.

A magyar kormány a litvánnal homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselt eddig, Orbán Viktor a „stratégiai nyugalom” hívószó alatt egyebek mellett amellett áll ki, hogy energetika terén ne bolygassa az EU az oroszokkal való együttműködést, mert annak megfizetjük az árát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!