Putyin Macronnak: Ukrajna felelős Mariupol sikertelen evakuálásért és a zaporizzsjai atomerőmű körüli provokációért

2022. március 6. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna felelős a zaporizzsjai atomerőmű körüli provokációért” és „Mariupol sikertelen civil evakuálásáért”, mondta a Kreml szerint Vlagyimir Putyin telefonon Emmanuel Macron francia elnöknek.

A két elnök az orosz elnöki hivatal szerint vasárnap egy órát és negyvenöt percet beszélt telefonon, írja a Sky News.

Csütörtök éjszaka az orosz csapatok ágyúzni kezdték a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb – és nem épp legmodernebb – erőművét, ami miatt tűz ütött ki a létesítmény területén. A tüzet eloltották, a reaktor nem sérült meg. Az atomerőmű biztonsági rendszerei péntek hajnalban kerültek orosz irányítás alá, az ukrán nukleáris szabályozó hatóság szerint a sugárzás továbbra is normális szinten marad.

Szombat után vasárnap is idő előtt le kellett állítani Mariupol evakuálását a helyi tűzszünet megsértése miatt. Vasárnap helyi idő szerint 10-kor kezdődött a tűzszünet és 12-től indult a mentőakció, amit nem sokkal később meg kellett szakítani. A Vöröskereszt szerint 200 ezer embert kellene kimenekíteni a városból, de a folytatódó támadás miatt le kellett állítani a mentőakciót.

A két elnök már csütörtökön is beszélt egymással telefonon, egy francia tisztviselő szerint a megbeszéléseken Macronnak az a benyomása támadt, hogy Putyin célja egész Ukrajna elfoglalása, írja a BBC.

Putyin vasárnap a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal is beszélt egy órát telefonon, akinek azt mondta, Oroszország csak akkor hagyja abba „különleges katonai hadműveletet”, ha Ukrajna abbahagyja a harcokat, és teljesíti az orosz követeléseket. Erdoğan pedig arra kérte Putyint, hirdessen tűzszünetet Ukrajnában, nyisson humanitárius folyosókat, és írjon alá békemegállapodást.

A zaporizzsjai atomerőmű egyik irodája a támadás után – Fotó: EyePress / AFP
A zaporizzsjai atomerőmű egyik irodája a támadás után – Fotó: EyePress / AFP
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!