Az IMF szerint az orosz inváziónak súlyos hatása lesz a világgazdaságra

2022. március 6. – 03:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A jelenleg is zajló háborúnak és az azzal kapcsolatos szankcióknak súlyos hatásai lesznek a világgazdaságra”

– írja Kristina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója egy szombati közleményben.

A háború miatt több alapvető áru ára is megemelkedett, például a gabonáé és az energiáé. Az előbbi miatt a magyar kormány betiltja a gabonaexportot. Georgieva szerint ezek tovább erősítik a globálisan tapasztalt inflációt. Az igazgató attól tart, hogy a szankciók más országokra is átgyűrűznek, és leginkább a szegényebb háztartások érzik majd meg a hatásukat, ahol az étel és a rezsi a kiadások nagyobb részét teszik ki.

Emiatt úgy látja, hogy az egyes országok pénzügyi hatóságainak szorosan figyelnie kell az árváltozásokat, hogy időben be tudjanak vezetni intézkedéseket, amik megvédik a kiszolgáltatottab háztartásokat.

Arra is kitért, hogy Ukrajnának milyen sokba fog kerülni a háború utáni kilábalás. A repterek, kikötők, utak és hidak vagy megrongálódtak, vagy a harcok során teljesen használhatatlanná váltak. Az IMF igazgatótanácsa akár már a jövő hét elején is tárgyalhat egy 1,4 milliárd dolláros vészhelyzeti hitelkeretről, amit az ukrán kormány kérvényezett. Emellett az IMF továbbra is dolgozik Ukrajna készenléti hitelkeret-megállapodásának programján, amelynek keretében június végéig további 2,2 milliárd dollár áll rendelkezésre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!