A kormány betiltja a gabonakivitelt Magyarországról

2022. március 4. – 18:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború okozta áremelkedés miatt a magyar kormány már péntektől minden gabonakivitelt betilt – mondta Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak. A miniszter szerint még péntek éjjel kiadják az erről szóló kormányrendeletet.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az oroszok által indított háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre is egyben.

Az OTP Agrár szakértői úgy vélik, hogy a háború közvetlenül nem gyakorol komoly hatást a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat.

Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényiolaj-importjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nemcsak a helyi élelmiszer-termelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat – erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!