Magyarországon is tovább növelheti az élelmiszerárakat az orosz–ukrán háború

2022. március 1. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz–ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat – állapították meg az OTP Agrár szakértői.

Ukrajna nemcsak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van. Ha csak az Európai Unió szemszögéből vizsgáljuk, Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényiolaj-importjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét.

Az elhúzódó konfliktus tehát nemcsak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat – írja az OTP Agrár.

Alapvető élelmiszerek

Ha egy kicsit elmerülünk a világ legfontosabb alapvető élelmiszereinek piacain, nemzetközi adatokból is látható, hogy búzából például a konfliktussal érintett országok közül Oroszország a 3-ik legnagyobb termelő, Ukrajna pedig a 9-ik. A kukoricatermesztésben Ukrajna a 6-ik és Oroszország a 10-ik.

Bár világszinten nem ezek a legfontosabb termesztett növények (hanem a rizs és a cukornád), de a nyugati világban mégis a búza és a kukorica a meghatározó.

 • Európában főleg a gabona (kenyér, péksütemény, tészták, kekszek, italok),
 • Észak-Amerikában (különösen Mexikóban) pedig a kukorica (lepények, popcorn, cereáliák, italok).

Problémák jelentkezhetnek

A háborús konfliktus több fronton is befolyásolja a piacot:

 • megművelhetetlen területek, véres konfliktusok,
 • pénzügyi szankciók,
 • kereskedelmi korlátozások, szállítási nehézségek.

Túl azon, hogy a konfliktusban érintett országok tovább szegényednek, Oroszország valaha a világ legnagyobb gabonaimportőre volt, ma már a legnagyobb exportőr, Ukrajna pedig már ma sem éri el tengeri kikötőit, ahonnan a kivitel bonyolódott.

Emellett Európa gázellátását is veszélyeztetheti a háború és annak minden következménye, ami főleg azokban az országokban okozhat komoly problémát, amelyek nagymértékben függenek az orosz energiahordozótól. A földgáz árának további növekedése az energiaigényes termékek, például a műtrágyák előállítására is hatással lehet, ami szintén érinti a mezőgazdaságot. Sőt, bizonyos állattenyésztési ágazatokat is kihívás elé állíthat, valamint az élelmiszeripar egyes szakágazatai is jelentős mennyiségű földgázt használnak.

A fő kockázatok

Az OTP Agrár szakértői szerint összességében ezek lehetnek a fő hatások:

 • megzavarhatja az élelmiszer-termelést és azok kereskedelmét a régióban;
 • egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti;
 • fokozhatja a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzését a határidős piacokon;
 • súlyosbíthatja a globális élelmiszer-inflációt (sok országban emelkedhetnek az energiaköltségek és a nyersanyagárak, főleg azokban az országokban, amelyek folyamatos élelmiszerimportra szorulnak, például a Közel-Keleten);
 • a műtrágyák elérhetőségére és árára is negatív hatást gyakorolhat;
 • az állattartók helyzetét is tovább ronthatja, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez a háború.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől