Új rekordra, 5,8 százalékra emelkedett az euróövezeti infláció februárban

2022. március 2. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az euróövezet éves inflációs rátája 2022 februárjában új rekordra, 5,8 százalékra emelkedett a januári 5,1 százalékról, ami meghaladta az 5,4 százalékos piaci várakozást az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló kalkulációja alapján – írja az MTI. Az előzetes becslések szerint továbbra is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 31,7 százalékkal éves bázison a januári 28,8 százalékkal szemben. Ezt követik az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 4,1 százalékos áremelkedése a januári 3,5 százalék után.

A nem energetikai célú ipari termékek ára 3 százalékkal emelkedett az előző havi 2,1 százalékkal szemben, a szolgáltatások ára pedig 2,5 százalékkal a januári 2,3 százalékkal szemben. A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohány árát, februárban 2,7 százalékra gyorsult a januári 2,3 százalékról.

Az inflációs ráta csaknem háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját, és a 2022 elejére az infláció tetőzésébe vetett remény az ukrajnai helyzet eszkalálódása miatt teljes mértékben elszállt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!