Az oroszok által elfoglalt Herszon polgármestere: Nincs több eszközünk a fegyveres ellenálláshoz

2022. március 5. – 16:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs több fegyvere a herszoniaknak, hogy meg tudják állítani az orosz megszállást – erről a dél-ukrajnai város polgármestere, Igor Kolihajev beszélt a CNN-nek adott interjújában. A közel 300 ezres várost a Fekete-tenger partján néhány napja foglalták el az oroszok, a megszállók ellen viszont még szombaton is tüntettek a városlakók – igaz, csak zászlókkal.

„A herszoniak fegyvertelenek. Nincs több eszközünk ahhoz, hogy fegyveres ellenállást tanúsítsunk. Nincs hadseregünk a városban. Ami volt, azt legyőzték. Az ukrán seregnek vissza kellett vonulnia, így nem maradtak fegyveresek sem. Visszavonultak Mikolajiv felé”

– mondta Kolihajev. Az ukránokkal ellentétben „az orosz csapatok mindenhol jelen vannak”, már „eléggé be is rendezkedtek” Herszonban, és szerinte a város addig marad a megszállók ellenőrzése alatt, „amíg az ukrán hadsereg nem tud visszatérni Herszon felé”.

Bár a polgármester szerint „az élet megy tovább” a városban, a szolgáltatások leálltak, mert nem tudnak normál üzemmódban működni. „Leállt a termelés és a létfontosságú infrastruktúra is. A város áram és víz nélkül maradt” – mondta Kolihajev.

Herszonnak emiatt humanitárius segítségre lenne szüksége, amihez egyelőre csak az oroszok oldaláról tudnának hozzáférni. A polgármester szerint az oroszok már fel is ajánlottak segélyt ehhez, de a herszoniak visszautasították azt: „Az itteniek hazafiak, és nem akarnak segítséget az oroszoktól. Az ukránok segítségét várják. Emiatt nem kapunk jelen pillanatban semmilyen humanitárius segélyt” – mondta Kolihajev, aki hozzátette, rengeteg rászoruló embernek lenne szüksége erre: „Rákbeteg gyerekek is vannak nálunk, akiknek gyógyszer kell, ez viszont most nem jut el hozzájuk.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!