Moszkva megtiltja, hogy a nyugati cégek eladják orosz érdekeltségeiket

2022. március 1. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország időszakosan megtiltaná, hogy külföldi befektetők megszabaduljanak az orosz érdekeltségeiktől, jelentette be Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök kedden a nyugati szankciókra válaszul.

„A jelenlegi szankciós helyzetben a külföldi vállalkozók nem gazdasági szempontok alapján, hanem politikai nyomás alatt kénytelenek dönteni” – mondta Misusztyin egy kormányülésen. Hozzátette, hogy a keddi döntéssel a gazdasági szereplőnek szeretnének lehetőséget adni a megfontolt döntésekhez. További részleteket viszont nem közölt a korlátozásról.

„Biztos vagyok benne, hogy a szankciók nyomása végül enyhülni fog, és azok fognak győzni, akik nem fogják vissza az országunkban megvalósuló projektjeiket, engedve a külföldi politikusok szlogenjeinek” – mondta az orosz miniszterelnök. Misusztyin elmondta, hogy napi rendszerességgel tartanak majd megbeszéléseket, hogy megpróbálják kezelni a szankciók gazdasági hatásait. „Fontos, hogy valós időben nyomon kövessük a jelenlegi helyzetet, és azonnal kidolgozzuk a szükséges intézkedéseket” – mondta.

Ez egy újabb, sokadik válaszlépés a Nyugat által Oroszország ellen bevezetett gazdasági és egyéb szankciókra. Ezek kiterjednek jegybank arany- és devizatartalékainak felhasználására vonatkozó korlátozásokra, illetve számos nagy orosz bank a nemzetközi pénzügyi piacokról való kizárásra is. A szankciók hétfőn történelmi mélypontra süllyesztették a rubelt, ami arra kényszerítette a központi bankot, hogy 20%-ra emelje az irányadó kamatlábat, és arra kérje az exportáló vállalatokat, hogy devizát adjanak el a valuta támogatása érdekében.

Korábban több globális vállalat, többek között a BP és a Shell is jelezte, hogy megszabadulnak az oroszországi érdekeltségeiktől.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!