Kizárják a nemzetközi hokimeccsekről az orosz és belarusz csapatokat, Moszkva bukta a 2023-as junior jégkorong-vb-t is

2022. március 1. – 01:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A FIFA és az UEFA után a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) is szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben: minden nemzetközi versenyről és eseményről kizárják az orosz és a belarusz válogatottat és a klubokat, valamint visszavonják a 2023-as junior világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól.

„Az IIHF nem politikai szervezet, és nem tudja befolyásolni az ukrajnai háborúval kapcsolatos döntéseket. Azonban gondoskodnunk kell minden tagunk és résztvevőnk biztonságáról, és éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minden csapat biztonságos környezetben vehessen részt az IIHF világbajnoki programjának rendezvényein”

– írta a szövetség közleményében az IIHF elnöke, Luc Tardif. A késő este közzétett közlemény szerint a Nemzetközi Jégkorong Szövetség „határozottan elítéli a katonai erő alkalmazását, és a konfliktus diplomáciai megoldására szólítja fel” a feleket.

Nem sokkal később az Észak-Amerikai Jégkorongliga (NHL) is bejelentette, hogy minden üzleti tevékenységüket felfüggesztik Oroszországban. „Azonnali hatállyal felfüggesztjük kapcsolatainkat oroszországi üzleti partnereinkkel, és szüneteltetjük orosz nyelvű közösségi és digitális médiaoldalainkat. Ezen kívül a jövőben nem számolunk Oroszországgal az NHL-t is érintő jövőbeli versenyek helyszíneként” – írja a liga közleménye, hozzátéve, hogy aggódnak az NHL orosz származású játékosaiért, hiszen „ők és családjaik is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a FIFA és az UEFA közös döntésének értelmében átmenetileg minden általuk szervezett tornáról kitiltja a két szervezet az orosz futballcsapatokat, beleértve ebbe a klubcsapatokat és a válogatottakat is. Hasonló lépésre szánta el magát az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) is, az UEFA pedig nem sokkal később bejelentette, hogy szakítanak kiemelt szponzorukkal, az orosz Gazprommal.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!