Zelenszkij felszólította az orosz katonákat, hogy menjenek haza, az EU-tól pedig azonnali tagságot kér

2022. február 28. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezekben a percekben folyik az ukrán–orosz tárgyalás, de még előtte videóüzenetben jelentkezett be Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nem vesz részt a tárgyaláson. Zelenszkij egyrészt az országában harcoló orosz katonáknak üzent, elismételve az ukrán hatóságok független forrásból meg nem erősített állítását, miszerint már több mint 4500 orosz katona halt meg a harcokban:

„Hagyjátok hátra a felszereléseteket. Menjetek innen. Ne higgyetek a parancsnokaitoknak. Ne higgyetek a propagandistáitoknak. Csak mentsétek az életeteket.”

Képernyőkép Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videós beszédéből – Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP
Képernyőkép Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videós beszédéből – Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Másrészt az ukrán elnök megint Ukrajna felvételét sürgette az Európai Unióba. A napokban már többször kérte, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhassanak, most így fogalmazott:

„Az Európai Unióhoz fordulunk Ukrajna azonnali csatlakozásáért egy új különleges eljárás keretében. Célunk, hogy együtt legyünk minden európaival, és ami a legfontosabb, hogy egyenlő feltételek mellett. Biztos vagyok benne, hogy ez igazságos. Biztos vagyok benne, hogy lehetséges.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap azt mondta erről, hogy Ukrajnának szerinte is az Európai Unióban lenne a helye, de némileg hűtötte a kedélyeket azzal, hogy hangsúlyozta: erre idővel kerülhet sor. Más európai politikusok ugyanakkor Zelenszkijhez hasonlóan gyorsítanák az eljárást, Andrzej Duda lengyel elnök például szombaton azt javasolja, hogy az EU haladéktalanul kezdje meg Ukrajna tagfelvételi eljárását, így a tagjelöltté váló ország hozzáférhetne a helyreállítási alapokhoz. Hétfőn pedig Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már arról beszélt, hogy mindenképpen fognak vitát tartani Ukrajna esetleges csatlakozásáról, hozzátéve, hogy már így is nagyon erős együttműködés van az ország és az EU között.

(France24, Rueters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!