Von der Leyen: Idővel Ukrajna az Európai Unióhoz fog tartozni

2022. február 28. – 02:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Ukrajnának az Európai Unióban lenne a helye – igaz, nem azonnal: „Idővel hozzánk fognak tartozni. Olyanok, mint mi vagyunk, és szeretnénk, ha közénk tartoznának” – mondta Von der Leyen vasárnap este az Euronews-nak adott interjújában.

„Folyamatban van például többek között Ukrajna integrálása a közös piacba. Nagyon szorosan működünk együtt például az energiaellátás terén is. Rengeteg olyan közös téma van, ahol együttműködünk, és idővel össze is fogunk tartozni.”

Persze ez nem jelenti azt, hogy az ország megkerülhetné a hosszadalmas EU-csatlakozási folyamatot, hiszen Ukrajna még be sem nyújtotta csatlakozási szándékát az Unió felé, így nem is hivatalos tagjelölt. Az elmúlt napokban azonban több ország (például Lengyelország és a balti államok) vezetői is beszéltek arról, hogy az EU-ba való felvétellel megvédhetnék Ukrajnát az orosz agressziótól.

Az EB elnöke beszélt arról is, hogy fontosnak tartja a hétfőre kitűzött béketárgyalásokat Moszkva és Kijev között, amelynek a feltételeivel is egyetért, „de a Putyin elnökbe vetett bizalom teljesen megtört és erodálódott”.

Vasárnap jelentették be, hogy az Európai Unió történetében először küld a szövetség fegyvereket egy megtámadott harmadik ország felé – igaz, egyelőre nem tudni, mennyi fegyvert kaphat Ukrajna az EU-tól. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette egy tweetben, hogy beszéltek telefonon Von der Leyennel, egyeztetésükön pedig a pénzügyi támogatások és a lehetséges uniós tagság mellett szóba kerültek „konkrét döntések” is Ukrajna védelmi képességeinek megerősítéséről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!