Oroszország 36 ország légitársaságait kitiltotta a légteréből, Magyarország is rajta van a „szankciós listán”

2022. február 28. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy 36 ország – köztük Magyarország – légitársaságait kitiltja az orosz légtérből, válaszként arra, hogy az európai légtér nagy részéből kitiltották az orosz gépeket – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A korlátozások a következő országok által üzemeltetett, vagy ott bejegyzett légitársaságokra vonatkoznak: Magyarország, Albánia, Anguilla (brit sziget a Kis-Antillákon), Ausztria, Belgium, Brit Virgin-szigetek, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia (+Grönland, Feröer-szigetek), Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Gibraltár, Görögország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Nagy-Britannia.

Ezekből az országokból csak az Oroszországi Szövetségi Légügyi Hivatal (Roszaviatszija), vagy az orosz külügyminisztérium által kiadott kiadott külön engedéllyel lehet csak berepülni Oroszországba.

Az orosz szankció ennél fogva a Magyarországon bejegyzett Wizz Airre is vonatkozik. A légitársaság egy nappal korábban közölte, hogy ideiglenesen felfüggesztették az Oroszországba induló és onnan érkező járatait. Közölték azt is, hogy a Wizz Air Moldova fővárosba, Kisinyovba induló járatai március 4-ig a romániai Iasi nemzetközi repülőtérre érkeznek és onnan is indulnak. A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap jelentette be, hogy lezárják az Európai Unió teljes légterét az orosz repülőgépek előtt, és a tiltás az orosz oligarchák magángépeire is vonatkozik. A döntés után az orosz állami légitársaság, az Aeroflot felfüggesztette az összes európai járatát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!