Nyolc ország támogatja Ukrajna azonnali csatlakozását az EU-ba

2022. február 28. – 22:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc ország támogatja, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának: Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatukban fejtették ki álláspontjukat.

A felsorolt országok szerint Ukrajnának azonnal engedélyezni kell az EU-csatlakozást. A nyilatkozatot azután adták ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: aláírta az uniós csatlakozási kérelmet, ezzel pedig Ukrajna indítványozta, hogy EU-taggá válhasson.

Volodomir Zelenszkij szombati tárgyalásai után is említette, hogy Ukrajna számára kedvező lenne a gyorsított uniós tagság, melyet Lengyelország és Svédország is támogatásáról biztosított. Ukrajna az EU több partnerségi programjának tagja, és nyíltan aspirál a tagságra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn arról beszélt, hogy Ukrajnának az Európai Unióban lenne a helye – igaz, nem azonnal: „Idővel hozzánk fognak tartozni. Olyanok, mint mi vagyunk, és szeretnénk, ha közénk tartoznának.” Az ukrán elnök vasárnap arról posztolt, hogy beszéltek telefonon Von der Leyennel, egyeztetésükön pedig a pénzügyi támogatások és a lehetséges uniós tagság mellett szóba kerültek „konkrét döntések” is Ukrajna védelmi képességeinek megerősítéséről.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!