Megkapja a kért jóvátételt az a hat inuit őslakos, akiket gyerekként hurcolt el a dán kormány Grönlandról

2022. február 28. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Dánia hétfőn bocsánatot kért a 20. század közepén Grönlandról elhurcolt inuit őslakosoktól, és jóvátételt ígért nekik – írja az MTI.

1951-ben az akkori dán gyarmatról huszonkét inuit gyereket szakítottak el családjától és vittek Dániába. Mára csak hatan maradtak életben. Tavaly novemberben fejenként 33 600 euró kártérítést követeltek a dán államtól, amit most jóváhagytak.

A fiataloknak annak idején jobb életet ígértek: az elképzelések szerint megtanultak volna dánul, és később hazájukba visszatérve az elit magvát alkották volna. Dániában azonban nem engedték, hogy kapcsolatot tartsanak a rokonaikkal, visszatértükkor pedig árvaházba kerültek, pedig volt családjuk. Sokan közülük soha többé nem látták szeretteiket.

„A gyerekek elhurcolása Grönland és Dánia közös történelmének szomorú fejezete. A hat inuit elvesztette anyanyelvét, kulturális identitását és családi kapcsolatait”

– jelentette ki hétfőn Astrid Krag dán szociális ügyi miniszter.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2020 decemberében hivatalosan is bocsánatot kért a történtekért. „Nem tudjuk megváltoztatni a múltat. De vállalhatjuk a felelősséget, és bocsánatot kérhetünk azoktól, akikről gondoskodnunk kellett volna, azonban csődöt vallottunk ezzel” – mondta.

Az 56 ezer lakosú, stratégiai fekvésű Grönland a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a kizárólagos rendelkezési jogot a természeti kincseik felett, és nyelvüket – az inuitot – is hivatalos nyelvként ismerik el. Dánia önmagát kormányzó részeként Grönland kezeli saját belügyeit, míg a védelmi és külpolitikát Koppenhága intézi. Emellett a szigetország függ a dán gazdasági támogatástól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!