Ma szavaznak Belaruszban arról, hogy legyenek-e nukleáris fegyverek az ország területén

2022. február 27. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Belaruszban népszavazás zajlik egy alkotmánymódosításról, ami többek között engedélyezné, hogy az ország területére atomfegyvereket vigyenek be.

A szavazás ténye azért lehet aggasztó, mert Belarusz volt az az ország, ahonnan az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen. És azért is lehet aggasztó, mert vasárnap Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét az ukrajnai történések, valamint a NATO szerinte agresszív fellépése miatt.

Alekszandr Lukasenko még 2021 novemberében felajánlotta, hogy befogad orosz atomfegyvereket, ha a NATO atomfegyvereket telepít Németországból Kelet-Európába.

Az új alkotmány értelmében az államfő a jövőben már csak két ötéves cikluson keresztül tölthetné be az elnöki tisztséget. Korábban éppen Lukasenko kezdeményezésére népszavazáson törölték el ezt a korlátozást. Az időkorlát csak akkor lépne újra életbe, ha új elnököt választanának Belaruszban, azaz Lukasenkót még kétszer újra lehetne választani, így akár egészen 2035-ig, azaz 81 éves koráig hatalmon maradhatna.

Az új alkotmány garantálná a volt elnökök mentelmi jogát a hivatali idejük alatt elkövetett cselekmények miatt indított eljárásokban.

Az alkotmánymódosításról itt írtunk korábban.

(Al Jazeera)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!