„Nem nézed végig, amíg a nagy gyerekek verik a kicsit” – a nemzetközi sztárvilág is reagált a háborúra

2022. február 25. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sztárvilágot is megrázta a tegnap kirobbant orosz–ukrán háború híre. Mindenki elismeri, hogy sokat nem tud tenni az ügyben, és nem is szakértője a témának, a legtöbben azonban kitartást kívánnak az ukrán embereknek, és sokan támogatásukat fejezték ki az ukrán nép mellett.

Stephen King amerikai író például a Twitteren osztotta meg véleményét az egyre súlyosabbá váló konfliktusról:

„Amit a többségünk gyerekként megtanult a játszótéren: nem nézed végig, amíg a nagy gyerekek verik a kicsit. Lehet, hogy téged is eltalál egy-két ütés, amíg megállítod a nagy gyereket, de ez így helyes”

– fogalmazott.

Arnold Schwarzenegger sem hagyta szó nélkül az eseményeket. Kiemelte, hogy nem tartja magát külpolitikai szakértőnek, de sok erőt és bátorságot kívánt az ukrán embereknek. Későbbi üzenetében azt is leírta, hogy sok ukrán és orosz rajongója van, és szerinte senki nem akarja ezt a háborút. Ezen túl üzent a Klicsko testvéreknek is, akik közül Vitalij jelenleg Kijev polgármestere:

„Hőseim voltatok a ringben, és most is az én hőseim vagytok.”

A Klicskó fivérek már bejelentették, hogy készek fegyvert ragadni Ukrajnáért. A két volt nehézsúlyú profi ökölvívó közül Volodimir már február elején jelentkezett tartalékosnak a hadseregbe.


„Mint sokan közületek, én is imádkozom az ukrajnai emberekért”

– írja Angelina Jolie színésznő az Instagram-fiókján közzétett fotóján.

„Túl korai lenne kijelenti, mi fog történni, de a pillanat jelentőségét Ukrajna népe és a nemzetközi jogállamiság szempontjából egyszerűen nem lehet túlbecsülni” – zárja gondolatait a színésznő.

Az énekes Miley Cyrus szintén a Twitteren fejezte ki támogatását: „Szolidaritást vállalok mindenkivel Ukrajnában, akit ez a támadás érint, és globális közösségünkkel is, akik az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak fel.”

A háború témája a sport világát sem kerülte el. Tegnap este a Napoli–Barcelona Európa-liga-mérkőzésen a focisták egy „STOP WAR” feliratú molinó mögé álltak be, kifejezve tiltakozásukat a háború ellen.

És hogy mi sarkallja a nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi közszereplőket a megszólalásra? Másfél nap telt el azóta, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, azóta pedig újabb és újabb légi- és szárazföldi csapásokról érkeznek a hírek. Éjjel újabb légicsapások érték Kijevet, melyekről az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azt írta, legutóbb a náci Németország csinált hasonlót.

Több ország és az Európai Unió eközben pénzügyi és az energiaszektort is érintő szankciókat vezetett be, melyeket hivatalosan a külügyminiszterek fogadnak el pénteken. 20 millió dollárt csoportosít át az ENSZ, hogy humanitárius segítséget nyújthasson Ukrajnának, de még így is százezrek indultak útnak a bizonytalanba, menekülve a katonai erőszak elől.

A brüsszeli EU-csúcs után, hajnali fél háromkor Orbán Viktor egy videóban többek között arról beszélt, hogy ki fognak állni a magyar érdekek mellett, és nem fogják engedni, hogy bárki belesodorja Magyarországot ebbe a háborúba. Minderre reagálva már több magyar közéleti szereplő is megszólalt. Alföldi Róbert például Orbán Viktornak címezve arról írt:

„Nem lehet, hogy megint és újra a lehető legrosszabb oldalra állunk egy olyan konfliktusban, amiben, nem lehet kérdés, hogy melyik oldalra állunk. Határozottan és megkérdőjelezhetetlenül csakis az alapvető civilizált emberi értékeket szem előtt tartva. És ezt a helyzetet semmilyen üzlet és semmilyen »a rezsicsökkentés kerül veszélybe« abszurd hozzáállás nem írhatja felül. Most államférfiként kell viselkedni. Nem pedig önelégült, cinikus hatalomtechnikusként.”

A színész-rendező szerint „keményen, férfiasan, kemény magyar szívvel és lélekkel ki kell állni a normalitás, a béke, a XXI. század és az egyetemes emberi értékek mellett”.

A hírek szerint péntek délelőttre megérkeztek az első orosz csapatok Kijev közelébe, ahol már a Telex több tudósítói is jelen vannak. Percről percre tudósításunkat itt tudják követni, az orosz–ukrán válságról írt összes cikkünket pedig itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!