Több mint 100 ezer ember indult el Ukrajnán belül

2022. február 24. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ becslése szerint legalább 100 ezer ember indult el Ukrajnán belül a háború elől menekülve, hozzátéve, hogy a helyzet még mindig kaotikus, és gyorsan változó.

A CNN szerint a menekülteket segítő szervezetek forrásokat mozgósítanak a kitelepített ukránok megsegítésére. A menekültek áttelepítésének mértéke és terjedelme valószínűleg az elkövetkező napokban és hetekben kerül majd előtérbe. A menekültügyi szószólók azonban már most figyelmeztetnek a kitelepítésre – és a menekültek szükségleteinek kielégítésére –, mivel Oroszország megszállja Ukrajnát.

A magyar kormány 600 ezer menekülttel is számolhat a „Kárpátokon túlról”, derült ki Orbán Viktor csütörtöki videójának hátteréből. A videó végén Orbán is elmondja, hogy a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogy „ha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek” akkor a rendőrséggel együtt ezt a helyzetet tudja kezelni.

A magyar–ukrán határon már csütörtök délután óriási volt a forgalom, a Telexnek több menekülővel is sikerült beszélnie.

Az ENSZ szerdai közgyűlésén egyébként az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield azt mondta, kormánya becslése alapján egy esetleges orosz invázió 5 millió embert foszthat meg otthonától, korunk „egyik legnagyobb menetkültválságát indítva el”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!