Beszédet mondott az ukrán elnök: Ukrajna határai maradnak a helyükön, nem adunk semmit senkinek

2022. február 22. – 01:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tévébeszédet intézett az ukrán néphez Volodimir Zelenszkij elnök, miután hétfőn este Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendelettel elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét, illetve elrendelte, hogy békefenntartóként orosz katonák menjenek az újonnan elismert szakadár területekre. Zelenszkij szerint hazája békét akar, és továbbra is támogatnák a diplomáciai megoldást, azonban Oroszország tönkretette ezeket az erőfeszítéseket.

Zelenszkij hétfőn késő este tweetelt arról, hogy megbeszélést tartott Boris Johnson brit miniszterelnökkel, és egyeztetni fog Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamit Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is – előtte viszont beszédet tart. Magyar idő szerint hajnal 1 óra után mondott végül tévébeszédet az ukrán elnök, írja a Sky News.

„Az ország nemzetközi határai maradnak a helyükön, függetlenül attól, mit mond Oroszország”

mondta Zelenszkij, aki szerint az oroszok lépései megsértik Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Holott országa csak békét akar: „Világos és hatékony lépéseket várunk a partnereinktől a támogatásunkra. Fontos látnunk, hogy kik az igazi barátaink és partnereink, és kik azok, akik továbbra is csak szavakkal hajlandóak ijesztgetni Oroszországot.”

Zelenszkij szerint Oroszország tönkretette a békés megoldás lehetőségét, és a tárgyalásos rendezést. „Elkötelezettek vagyunk a békés és diplomáciai út mellett. De a saját földünkön vagyunk. Nem félünk semmitől és senkitől, nem tartozunk senkinek semmivel, nem adunk semmit senkinek. Nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Ez egy másik ország. Más a hadsereg. Egyetlen cél van: a béke” – fogalmazott az ukrán államfő.

Volodimir Zelenszkij tévébeszéde 2022. február 22-én hajnalban – Forrás: Ukrajinszka Pravda
Volodimir Zelenszkij tévébeszéde 2022. február 22-én hajnalban – Forrás: Ukrajinszka Pravda

Nem sokkal ezután Twitteren megszólalt az ukrán külügyminiszter is, aki szintén a brit kollégájával egyeztetett. „London és Kijev továbbra is egyeztetni fogják lépéseiket tekintettel minden forgatókönyvre” – írta Dmitro Kuleba angol nyelvű bejegyzésében. Ezután ukránul azt írta:

„A világ fővárosai most nem alszanak, időzónáktól függetlenül. A szankciók paramétereit és sorrendjét most harmonizálják. Ukrajna hangsúlyozza, hogy a világ reakciójától függ, mit fog lépni ezután az Orosz Föderáció. Oroszországot meg kell győzni arról, hogy amikor a világ szankciókról beszél, akkor azokat valóban kész bevetni.”

Mindeközben az Egyesült Államok – amely hétfő éjjel elkezdte kivonni Ukrajnából a maradék külügyi stábját is, hogy Lengyelországban folytassák a munkájukat – azt üzente Volodimir Zelenszkijnek, hogy a saját biztonsága érdekében hagyja el Kijevet, és tegye át székhelyét a nyugat-ukrajnai Lvivbe, írja az ABC News.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy Oroszország katonai egységeket vezényel a két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területére. A Sky News híre szerint ugyanis a Putyin és a két tartományi vezető által hétfőn aláírt megállapodással Moszkva jogot szerzett magának arra, hogy katonai támaszpontokat létesítsen Kelet-Ukrajna két szakadár régiójában. Egyelőre viszont semmi biztosat nem tudni arról, hogy az ukáz után meg is indultak-e a fegyveresek Oroszországból. Az orosz elnök hétfő esti bejelentéséről itt számoltunk be, a reakciókról ebben a cikkünkben olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!