Putyin azt ígérte Macronnak, hogy a hadgyakorlat végén egy orosz katona sem marad Belaruszban

2022. február 20. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök arról biztosította Emmanuel Macron francia elnököt, hogy Oroszország kivonja csapatait Belaruszból, amint véget ér a közös belarusz-orosz hadgyakorlatok – közölte vasárnap az AFP az Elysée-palota szóvivőjére hivatkozva.

A hadgyakorlatot eredetileg vasárnapig tartott volna, ám az orosz-ukrán konfliktus fokozódása miatt ezt tovább folytatják. A lépés tovább erősíti a gyanút, hogy a határ menti területeken több mint 150 ezer katonát állomásoztató Oroszország inváziót tervez Ukrajnában, amelynek van egy hosszú közös határszakasza Belarusszal.

A francia és az orosz elnök vasárnap csaknem két órán át egyeztetett egymással telefonon a konfliktusról. Egyetértettek abban, hogy a diplomáciai eszközöknek kell előnyt élvezniük a válság megoldásában – tette hozzá az Elysée-palota. Azt is bejelentették, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a következő napokban találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – írja az MTI.

Macron és Putyin megállapodott abban, hogy a következő órákban intenzív munka kezdődik egy háromoldalú kontaktcsoport létrehozása érdekében, hogy valamennyi érdekelt fél elkötelezze magát a tűzszünet betartására mellett. A kontaktcsoportban Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői foglalnak helyet a 2015-ben tető alá hozott minszki megállapodások keretében az ukrajnai konfliktus rendezésére. A francia és az orosz elnök a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, valamint közvetítőként Franciaország és Németország közötti tárgyalások újrafelvételét is szorgalmazta.

A Kreml beszámolója szerint Putyin azt mondta Macronnak, hogy szerinte a helyzet eszkalálódását az ukrán biztonsági erők provokációi okozták. Az orosz elnök szerint „Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, makacsul elutasítja a minszki megállapodások és a normandiai formátumban elért megállapodások végrehajtását”. Putyin megismételte, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak konkrét és érdemi választ kell adnia Oroszország biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire – írja az MTI.

Oroszország 2021 decemberében továbbította a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatait az Egyesült Államoknak és a NATO-nak. A javasolt intézkedések között szerepel, hogy a NATO nem bővül tovább kelet felé, és sem Ukrajna, sem más volt szovjet tagköztársaság nem fog már a szövetséghez csatlakozni. Oroszország azt is követeli, hogy a NATO katonai infrastruktúráját vonják ki Kelet-Közép-Európából, és állítsák vissza az 1997 előtti állapotokat. Január végén Washington és Brüsszel írásbeli válaszban utasította vissza Oroszország javaslatait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!