Elfogadta az Európai Parlament Cseh Katalin jelentését, az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra

2022. február 15. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament megszavazta a Cseh-jelentést, így a városok közvetlenül, az állam közbenjárása nélkül is tudnak majd uniós forrásokra pályázni – áll Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének (és a jelentés névadójának) és Karácsony Gergely főpolgármesternek a közös közleményében.

„A most elfogadott Cseh-jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak”

– írják.

Ennek azért látták szükségét, mert szerintük a Fidesz miatt a Magyarországra érkező uniós pénzek veszélybe kerültek (például aránytalanul sokat kapnak a fideszes vezetésű települések, a főváros szerint a kormány nem egyeztetett velük érdemben). Kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a kormány felelőtlensége miatt esetlegesen visszatartott források közvetlenül megérkezhessenek a végső kedvezményezettekhez.

A jelentés nemcsak erről szól, hanem például az oktatásról, a digitalizációról és a klímaváltozásról is, valamint a nemek közti egyenlőségről, a családon belüli erőszakról is. Karácsony szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a Covid utáni talpra állásban.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom